Мащабна акция на ГДБОП

Седем души са обвинени за участие в организирана престъпна група за превеждане на мигранти през територията на България, съобщиха от Специализираната прокуратура. Шестима от тях са били задържани при акция на ГДБОП в София на 14 декември, а един е обявен за общодържавно издурване.

Групата е била организирана и водена от кюрди (трима от които са сред обвинените) и е превеждала през българската територия свои сънародници от Ирак, Иран и Сирия по посока Сърбия или Румъния. Събраните доказателства сочат, че крайната дестинацията на канала са били страни от Западна Европа.

Мигрантите пристигали от Турция нелегално през зелена граница или в тайници на международни автобуси и камиони. На уречени места участници в групата ги посрещали с автомобили, откарвали ги в София и ги настанявали по квартири срещу 20 лв. на ден на човек.

За превеждането от Турция до София те плащали по 2000 евро всеки. Част от парите за „услугата“ били „превеждани“ по арабската система „Хавала“. Към Сърбия или Румъния мигрантите били транспортирани на малки групи от по 7-8 човека, където ги поемали местни каналджии.

Четирима от арестуваните остават за постоянно в ареста, а двама бяха пуснати под гаранция от Специализирания съд.

Работата по случая продължава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *