МВнР: Не пътувайте до Гърция

Двама души са загинали и двама са в неизвестност след урагана в Гърция.

Повече от 600 молби за помощ е получила Пожарната служба заради бедствието, предава NOVA, цитирана от dunavmost.com. 

Природната стихия връхлетя южната част на страната с 80 км/ч, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването.

Затова и нашето външно министерство предупреди да не пътуваме към Гърция.

Първата жертва е жена от село Василе, област Лариса , заклещена в дома си. Издирват се други двамата души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Рядко вижданото явление удари западните острови Кафалония, Закинтос и Итака. Засегната е и почти цялата територия на Пелопонес. Гражданите подават сигнали за наводнени пътища, улици и къщи. Има паднали дървета, отнесени покриви и много повредени автомобили.

Днес циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия.

Има предупреждение както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност. Предупредиха и да се затворят добре прозорците и вратите. Най-песимистичните прогнози за силата на стихията не се оправдаха. Въпреки това ураганът „Янос” беше най-значимото явление в региона този сезон.

Български граждани има в цялата ни южна съседка, тъй като туристическият сезон продължава. В българското посолство е имало две обаждания от български граждани, които по-скоро са уплашени или се интересуват как да се завърнат в страната.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони:; +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105, както и с генералното ни консулство в Солун на: +30 2310 829 210, +30 2310 869 510; +30 2310 869 520.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *