МЕГАКРАЖБА СЛЕД СДЕЛКА ПО ИНТЕРНЕТ! Благоевградска фирма в капан на измамници, 2 камиона с маслини за 32 500 евро изчезнаха по трасето Гърция-Италия

Благоевградска спедиторска фирма „изгоря“ с 32 500 евро, след като два камиона с 46 тона маслини изчезнаха по трасето Гърция-Италия. В измамната схема попаднал „Лестотерм-М“ ЕООД на бизнесмена Йосиф Кюпов, който се договорил с варненската фирма за международен транспорт „Интертранспорт консулт” ЕООД да превози маслините от Каливес, Халкидики до Наполи.

Ето какво разказа благоевградският бизнесмен: „С варненската фирма с управител Мария Василева се свързахме чрез транспортната борса. Преди това проверихме, че те имат лиценз за международен транспорт, издаден от Министерство на транспорта под №12 383. Оттам ни казаха, че имат два свободни камиона, договорихме се и сделката бе сключена чрез транспортната интернет платформа speditot.net, където се регистрират сериозни фирми, след препоръки поне от две фирми. Цялата кореспонденция се извършваше чрез платформата. Поддържахме нормална комуникация по телефона и чрез електронна поща получихме личните данни и телефони на двамата шофьори. Всичко изглеждаше редовно. Единият камион пристигна на товарния адрес в Халкидики, Гърция, на 29 септември, а другият на 30 септември. Стоката трябваше да бъде доставена в Италия от първия камион на 2 октомври , а от втория – на 3 октомври. Ние имахме до 3-и октомври телефонна връзка с тях – управителката на превозваческата фирма и шофьорите, че пътуват. След това изведнъж всички изчезнаха.

Преди това в раздел „Проблеми” на интернет платформата благоевградският бизнесмен Кирил Стойчев споделил, че на 27-и септември ползвал услугите на същата варненска фирма да му натовари от Кавала два камиона с 46 т маслини за Рим, но доставката закъснява. Тъй като се притеснил, че доставката му закъснявала, започнал да пита каква е тази фирма. Последвал отговор от тяхна страна, че бил нахален, и го заплашвали със съд, т.е. към този момент те са били активни в интернет платформата. Тази дискусия ние сме я пропуснали. Неговите товари не са доставени, което означава, че камионите са разтоварени или в Гърция, или в България, защото става въпрос са същите два камиона, които ползваме след два дни и ние. Няма как да се върнат на 29, за да товарят при нас. На 3 октомври, когато телефоните бяха изключени, разбрахме, че стоката е изчезнала и става въпрос за сериозна измама.

На 4 октомври подадох жалба в Районна прокуратура – Благоевград, че е извършена кражба на стока от превозвач. Обмених информация с други фирми, които също са измамени по абсолютно същия начин. Свързах се с разследващ полицай от София, който работи по случая с една от потърпевшите фирми, и разбрах, че в архива на КАТ няма такива регистрационни номера на камионите, а служителите на фирмата са с фалшиви лични карти. Щетата на нашата фирма е 32 500 евро, толкова приблизително е и на фирмата на Кирил Стойчев. Общата щета на петте измамени фирми, за които аз имам информация, възлиза на 700 000 евро. Тя ще нараства, тъй като и в момента схемата продължава и не е спряна”, заяви благоевградският бизнесмен Йосиф Кюпов.

Чрез свои канали той научил, че въпросните два камиона, които са по-специфични, се засечени по трасето в Гърция, тъй като са платили тол такси. От българските власти му казали, че нямат правомощия да се намесят.

„Поисках информация на кой прокурор е разпределена жалбата ми, тъй като искам да подам допълнителни данни за варненската фирма, както и снимки на двата камиона, за да бъдат издирени, но ми беше отказано. Това е много странно, тъй като и аз съм завършил право и знам, че в интерес на разследващите е да работят по горещи следи, защото тази престъпна схема продължава да действа и някой друг може да бъде измамен. Ако са фалшиви номерата на камионите, нали ежегодно миниват през годишен преглед, трябва да се знаят рамите. Управителката на фирмата също е с непрекъснати здравноосигурителни права. Толкова ли е трудно да се издири?“, недоумява Йосиф Кюпов, който сам е направил проучване за два дни. Болно му е, че повече от 20 години има собствен бизнес и е платил хиляди данъци на държавата, която така се отнася, след като за първи път е попаднал в капан на измамници. Решил да алармира през медиите за грандиозната измама, не за да търси популярност, а с надеждата институциите да се задействат, за да няма други ужилени.

За мегаизмамата бързо се разчуло из спедиторските фирми. Хората търсят помощ и препоръчват на колегите си да се пазят. Вчера спедитори споделиха, че регистрираната в село Житница, Варненска област, фирма „Интертранспорт консулт” ЕООД е блокирана в speditot.net, а регистрацията й била съвсем отскоро – 21.08.2017 г.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. струма е жълт вестник

    Лошото на в. Струма е, че дори и да искаш да научиш нещо – не се получава. Съдържанието на статиите им ВИНАГИ са пълни с полуистини, а понякога и с откровени лъжи.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *