МЕГАНАЧИНАНИЕ В БЛАГОЕВГРАД! Общинският съветник Р. Калайджиев иска с близо 4 км тръбопровод да отведе минерална вода от Владишкото до хотела си „Езерец“

Бизнесменът и общински съветник Румен Калайджиев иска от колегите си в местния парламент на Благоевград да му разрешат ползването на минерална вода от находищетори Владишкото. Амбициозният план е чрез водопровод с дължина 3965 метра да отведе топлата минерална вода със среден дебит от 1,09 литра в секунда до хотела си „Езерец“, където да я ползва за отопление и спа. Така с еднократна инвестиция от 600 000-700 000 лв. бизнесменът би си осигурил безплатно отопление на комплекса, което в момента е един от най-сериозните му разходи, като ще си плаща само водата.

Минералната вода при Владишкото извира с температура около 38 градуса и по мнението на специалисти тя няма да изстине с повече от градус-два при преноса по близо 4-километровото трасе. Точна схема за това откъде ще минава то през целия град не е представена засега на общинските съветници, но се знае, че ще се прави в сътрудничество с общината. От идеята на Калайджиев тя ще спечели отвеждане на минералната вода до новия басейн в кв. „Еленово“ при VІІІ СУ, за да я ползва също за отоплението му.

Преди време, още когато в Общинския съвет се дебатираше искането на кмета Камбитов за изграждане на плувния басейн, точно Румен Калайджиев предупреди, че ще е нужен сериозен финансов ресурс за отопление на спортното съоръжение, и се оказа прав. С реализиране на неговото искане за ползване на минералната вода общината ще може да реализира сериозна икономия при отоплението на басейна.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите са се произнесли, че искането на Р. Калайджиев не противоречи на Закона за опазване на околната среда, наблизо при Владишкото естествените извори са 7,20 л/сек. и 6 л/сек. От Басейнова дирекция също са съгласували искането, никой не е възразил и при публичното обявление на разрешението то да се осъществи.

Депозираното до ОбС искане от бизнесмена хотелиер е да му се разреши водоползване за 20 години. Местният парламент предстои да вземе решение в петък на редовната си сесия, очакват се и дебати по темата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Пита ли ни някой?

    А какво казват хората, ползващи минералната вода при Владишки дом? Няма ли този частен добив да намали водата, течаща за всички ни? Двата извора са единствен шанс да налееш вода, когата за н-ти път ВИК разкопава града за пореден ремонт след авария. Водата е общо благо, Калайджиев да плаща данък на общината, щом ще потребява в такива огромни количества на такова разстояние!!!

    Отговор
  2. Само питам

    Тоя нали си направи отопление на хотела и басейна с термопомпи и ползва европейски грантове за това, не му ли вършат работа?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *