Мегапроектът за 7,2 млн. лв. за Хераклея Синтика стартиран, общината търси фирма, готова да го направи национална атракция за по-малко от 2 г.

Мегапроектът на община Петрич за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи” в двете зони – за културно историческо наследство и за социализация на археологическия обект, вече е готов – до 23 септември общината събира офертите на фирми и консорциуми, които срещу 5 959 200 лв. без ДДС /около 7,2 млн. лв./ са склонни да го изпълнят, при това за срок от 480 до 540 календарни дни.

Участниците в обявената обществена поръчка са силно ограничени от условията, поставени към тях – според изискванията те трябва да са реализирали общ оборот за последните 3 приключили финансови години в размер не по-малко от 10 млн. лв. без ДДС, а през последните 5 г. трябва да имат изпълнен поне 1 обект с предмет, идентичен или сходен с този на обществената поръчка, тоест, да са работили по консервация, реставрация или реконструкция на археологически обект със световно или национално значение.

Кандидатите за участие в обществената поръчка трябва да имат предвид и че към момента пари няма. Общината не е сключила договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, който ще финансира обекта. Договорът за инвестиционен кредит с „Фонд за устойчиво градско развитие“ ЕАД и ОББ е подписан, но усвояването на суми по него не е допустимо преди подписването и влизането в сила на договора за безвъзмездната финансова помощ. В тази връзка общината предвижда договорът по настоящата обществена поръчка да се сключи под условие за отложено изпълнение.

Мегапроектът предвижда реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи, разделени общо на 19 подобекта. Това са антична крепостна стена, жилищен квартал от елинистическата и римската епоха и раннохристиянски некропол от първата половина на V в., самия Античен град с Римски форум /стълбища, колонада, плочник, отводнителни съоръжения и др./, елинистически сгради, магазини и светилища, гражданска базилика, занаятчийски и жилищен квартал и т.н.

Амбициозният проект включва още обслужващ център с експозиционна зала и търговски щандове, билетна каса и помещение за екскурзоводи, посетителски център с експозиционна и виртуална зала и заведение за хранене, атракцион „Римски терми” с покрити и открити басейни, зона за настаняване с бунгала тип „контейнер”, отделна VIP зона с малки басейни, детски лагер, атракцион „Римляните и водата”. Част от терена е предназначена за зона за озеленяване и тих отдих, зона за къмпинг с тоалетни и бани, перално помещение и кухня, беседки и барбекюта, детски площадки, паркинг и зона за спорт.

От огромната планирана сума 5 774 200 лв. без ДДС ще отидат за строителството, останалите пари са предвидени за проектиране и авторски надзор.

Това е единственият проект с подобна мащабност за Югозападна България и освен хиляди посетители до момента, той доведе през последните месеци в Петрич и премиера Бойко Борисов, и президента Румен Радев. Правителството на няколко пъти одобри отпускането на средства за продължаване на разкопките, а миналата година бяха дадени и 1,4 млн. за изграждане на път до обекта.
Успоредно с търсене на стабилен изпълнител за Хераклея Синтика община Петрич обяви и процедура за фирма, която ще експлоатира и стопанисва регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци. Нейната прогнозна стойност е 1,35 млн. лв., а офертите ще се приемат до следващия четвъртък. Сумата се отпуска за 5 г., а ангажиментите на бъдещия оператор на депото включват транспортиране, разтоварване, разстилане и пресоване на отпадъците, изграждане на вертикални газоотвеждащи кладенци и мониторинт на 4-те клетки в депото, както и поддръжка на всички сгради, съоръжения и елементи на територията на площадката.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *