Мегапроект пред фиаско! Новите плочки за над 6 млн. лв. на площада започнаха да се пукат 9 месеца след като Камбитов и Цветанов срязаха лентата /снимки/

Новите плочки на ремонтираното с над 6 млн. лева площадно и подплощадно пространство между хотел „Ален мак“ и сградата на общината в Благоевград започнаха да се пукат. Само 9 месеца след официалното откриване на мащабния строителен обект голяма част от настилката, за която възложителите от общината и строителите се кълняха, че е с най-високо качество, започна да дава дефекти. Заради опасенията на благоевградчани, че новите плочки далеч не отговарят на качеството на старите, които се махнаха, през юли 2018 г. репортер на „Струма“ постави въпроса пред строителите, а отговорът бе, че за по-голяма сигурност и издръжливост се полагат плочи с дебелина 6 см, вместо предвидените по проект 3 см.  Пред „Струма“ тогава строители от фирма „Стилстрой М“ на бизнесмена Михаил Камбитов, която бе част от консорциума, спечелил поръчката за пълното обновяване на центъра, твърдяха, че гранитът и мраморът, който полагат, са производство на компанията, предоставяща най-качествени плочки в България, а циментовите плочки се произвеждат в завод на австрийска компания у нас. Лепилата пък се доставяли от фирмата, дала най-голяма гаранция с температурни граници на издръжливост от минус 30 градуса до плюс 45 градуса. Навсякъде, преди да се пристъпи към лепене на плочките, била направена хидроизолация, за да се гарантира, че течове в помещенията в подплощадното пространство няма да има, твърдяха от „Стилстрой М“.

При сериозната реклама от преди година и половина е повече от странно, че 6-см плочки се спукаха още преди старта на първата зима, при това без да се натоварват извън регламентираните габарити.

За разянето на лентата на обновеното пространство, емблема на Благоевград – между  хотел „Ален мак“, сградите на Американския университет и Регионалната здравна инспекция, театъра, общината, областната управа и до пощата, дойде специално тогавашният втори в партия ГЕРБ Цветан Цветанов. Още тогава работеше само единият от двата асансьора за граждани, свързващи подплощадното пространство с площада. Скоро обаче и той спря да функционира, също както и платформата за придвижване на инвалиди по стълбите при езиковия център на АУБ, която и до ден-днешен не може да се ползва от нуждаещите се. В писмо до „Струма“ в началото на тази година, когато течаха довършителните дейности по площада, пенсионираният строителен техник Асен Ерделски, участвал преди 33 г., по времето на Дипломатическия корпус, в пълното обновяване на центъра на града, сигнализира, че е забелязал  сериозни пропуски в работата при полагане на новата настилка. Той обясни, че повече от месец го „премятали“ в Общинска администрация за среща със зам. кмета по строителството инж. Тунева, на която накрая все пак успял да изложи притесненията си, че заради незапълнените навреме и качествено фуги само за 2-3 г. плочките ще станат на „юфка”.

от влагата, която попада между тях, замръзва през зимата и пука дори и стомана. Отводняването също не е направено качествено, след като при дъжд на места се събира вода и образува големи локви. А. Ерделсдки не скри разочарованието си от отговора на  инж. Тунева, която  казала, че  има гаранция и фирмата щяла да си довърши нещата.

Към днешна дата въпреки милионите от Европа и доплащането от джоба на благоевградчани асансьорите и платформата за инвалиди продължават да стоят като паметници.

В началото на август на сигналите на вестник „Струма“ от общината отговориха, че асансьорите на площадното пространство били в техническа изправност и се очаквало сключване на договор с фирма, която да ги поддържа, а изградената платформа за инвалидни колички можела да се ползва. Това обаче не е истина. 

Първата копка на мащабната реконструкция на площадното и подплощадно пространство бе направена на 19 октомври 2017 г., а реалните строителни дейности стартираха в началото на 2018 г. Предвиденият ремонт бе основен с подмяна на  ВиК съоръжения, хидроизолация на цялото пространство, което течеше отвсякъде, на фонтаните, както и ново художествено осветление в централната градска част. Общата стойност на строителните дейности възлизаше на 5 462 423 лв., като парите бяха по мащабен европейски проект. За изпълнител бе избран консорциум ДЗЗД „В Строй“, в който са обединени благоевградските фирми „Стилстрой-М“ ООД с управител Михаил Камбитов, ЕТ „Димитър Янков-Кенеди Метал“ и „ВИП-2004“ ЕООД със седалище в Банско и собственик Константин Обецанов. Още през лятото на миналата година обаче стана ясно, че се налага общината да доплаща за излезли непредвидени строително-монтажни дейности още 799 710,17 лв. В проекта се оказа, че не влиза водната завеса, която се спускаше откъм сградата на АУБ, и басейнът в подплощадното пространство, предназначен да събира водата от нея, бе запълнен с пръст.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Ванче Горов

    Ближете ли бузките на Томов, а? И този Ерделски всички го знаем що за стока е. Ближете, ближете, че няма да е за дълго….. А щом си имат договор с гаранция значи ще бъде поправено. Относно платформата, преди да пишете, проверете! Работи, има инструкция и всичко необходимо за да бъде обслужено лице в нужда. Не манипулирайте обществото.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *