Медена погача

Необходими продукти:

1 кг брашно
2 ч. ч. прясно мляко
1 яйце
5 с. л. свинска мас
3 с. л. мед
1 кубче прясна мая (42 г)
1 с. л. оцет
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
мас за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

1

Медена погача


Маята се разтваря в 1/2 ч. ч. топло мляко заедно със захарта, покрива се с кърпа и се оставя да шупне.

2

Медена погача 2


Брашното се пресява 2 пъти. Прибавя се солта, втасалта мая, останалото мляко, оцета, разбитото яйце, меда и разтопената мас.

3

Медена погача 3


Замесва се меко тесто.

4

Медена погача 4


Разделя се на 3 части. 2 от тях се разточват на правоъгълници и след това се нарязват на триъгълници.

5

Медена погача 5


Завиват се на руло, като кроасани. Поставят се в намазнена с разтопена мас тава, с диаметър 28 см.

6

Медена погача 6


От третата част на тестото се прави топка и се слага в средата на тавата. Оставя се да втаса, покрито с кърпа, поне за час.

7

Медена погача 7


След това се намазва с разбит с вода жълтък. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 30 минути.

8

Медена погача 8


Изпечената погача се намазва с меда, разбъркан с малко вода. Покрива се с кърпа, за да омекне кората.

9

Медена погача 9


Може да се рзчупи преди да се поднесе.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *