
Необходими продукти:
1 кг брашно
2 ч. ч. прясно мляко
1 яйце
5 с. л. свинска мас
3 с. л. мед
1 кубче прясна мая (42 г)
1 с. л. оцет
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
мас за намазване на тавата
Начин на приготвяне:
1

Маята се разтваря в 1/2 ч. ч. топло мляко заедно със захарта, покрива се с кърпа и се оставя да шупне.
2

Брашното се пресява 2 пъти. Прибавя се солта, втасалта мая, останалото мляко, оцета, разбитото яйце, меда и разтопената мас.
3

4

Разделя се на 3 части. 2 от тях се разточват на правоъгълници и след това се нарязват на триъгълници.
5

Завиват се на руло, като кроасани. Поставят се в намазнена с разтопена мас тава, с диаметър 28 см.
6

От третата част на тестото се прави топка и се слага в средата на тавата. Оставя се да втаса, покрито с кърпа, поне за час.
7

След това се намазва с разбит с вода жълтък. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 30 минути.
8

Изпечената погача се намазва с меда, разбъркан с малко вода. Покрива се с кърпа, за да омекне кората.
9

Може да се рзчупи преди да се поднесе.