Медиаторите в община Благоевград шокираха директори на училища и детски градини в пика на пандемията с писмо-указание за въшки

Писмо, изпратено от община Благоевград, до директорите на детски градини и училища втрещи работещите в системата на предучилищното и училищното образование в града. Въпросното писмо, получено на електронните пощи на образователните институции, е във връзка с предприемане на съвместни дейности за предотвратяване на главови паразитни епидемии, или казано с прости думи -въшки.


Писмото за съвместни дейности в борбата с главовите паразити

Това писмо е още по-изненадващо с това, че е  изпратено във време, когато и училища, и детски градини са в колапс от пандемията, а за въшки дори няма сигнали да има в момента. Ето прословутото писмо.

„Уважаеми Г-Н/Г-жо Директор,

По повод зачестилите отсъствия на деца и ученици поради открити главови паразити е необходимо да се предприемат съвместни действия на община Благоевград и училищни администрации. За целта е необходимо медицинското лице към повереното Ви заведение при откриване на главови паразити да уведомят по имейл своевременно здравните медиатори на община Благоевград с поименен списък на приносителите. От своя страна здравните медиатори се задължават да уведомят родителите и да съдействат за отстраняването на проблема, като извършват контрол на обезпаразитяването.

Отсъствията на децата и учениците ще бъдат извинявани от родителите и потвърдени и подписани от здравните медиатори Катя Кирилова и Антоанета Ефтимова”.

Имейл за връзка е посочен този на К. Кирилова, а под писмото стои името на зам. кмета по културата и хуманитарните дейности инж. Василиса Павлова, но е без подпис, печат и изходящ номер.

„Това са пълни измислици. Още по-притеснителното е, че общински служители, имащи отношение към образованието, не познават нормативната база. В ЗПУО /б.р. Закона за предучилищното и училищното образование/ никъде не е посочено, че родителите могат да извиняват отсъствия на децата си заради въшки. Значи в случая от местната изпълнителна власт са над закона. Отнемат правомощия на директора и класния ръководител и делегират такива на медиаторите и родителите4, не скриха учудването и недоумението си от писмото школски шефове. Те разясниха, че досега проблемът с въшките, или както ги наричат от общината главови паразити, винаги се е решавал на училищно ниво. Медицинското лице периодично извършва проверки на децата по класове, контрол се осъществява и при съмнения най-вече на ученици от социално уязвимите групи. Така при наличие на въшки от училището се обаждат на родителите, обезпаразитяването трае най-често два дни, като за отсъствията се взема бележка от личния лекар. След това детето отново се връща в класната стая. Така без писма, инструкции, намесата на медиаторите и контролиране на въшки и гниди от тяхна страна ситуациите биват решавани.

Що се касае до отсъствията, според нормативните разпоредби учениците имат право да не ходят на училище до три дни по семейни причини /като родителите подават за това заявление до класния ръководител и оттам до директора/ и 7 дни с разрешение на директора, или общо 10 дни за учебна година.

„Ние правим какво ли не и полагаме неимоверни усилия да задържим ромските деца в училище, а излиза, че от общината се опитват да направят точно обратното. В писмото даже не е конкретизирано за какъв период от време могат да отсъстват децата заради въшки. Ами някоя майка може да реши да напише бележка за 2 месеца например. Това означава ли, че децата ще ходят на училище когато си искат”, чудят се директори. Те бяха категорични, че въпросното писмо с инструкциите извън закона ще доведе до всевъзможни интерпретации и откровени „злоупотреби”. Това важи най-вече за социално уязвимите групи, на които според директорите и без друго не им се ходи на училище, но сега им се дава възможност да не посещават часовете заради въшки, но в същото време да не им спират детските, защото майките и медиаторите ще извиняват отсъствията.

За коментар потърсихме Галина Адамова – ръководител на „Други дейности в образованието” в общината. Тя поясни, че писмото не е изпращано от нея, а най-вероятно от медиаторите или друг здравен специалист.

Свързахме се и с един от двамата здравни медиатори на община Благоевград – Антоанета Ефтимова, която е и председател на УС на сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”.

„Писмото го изпрати колежката К. Кирилова. Това не е нещо ново и бе въведено от общината, мисля, че преди 2 години. Просто сега искахме да припомним на директорите как да реагират”, коментира медиаторът. Тя успокои, че към момента няма бум на главови паразити, не са получили нито един сигнал от детска градина или училище за въшки, а писмото, по думите й, имало информативен характер.

А. Ефтимова обясни, че съгласно процедурата, или както се изрази, създадената официална пътека, при случай на въшки с колежката й ще ходят на място. Първо ще установяват дали семейството е социално слабо – имат ли пари да си купят лосион, а ако ли не, такъв ще им бъде предоставян безплатно. Родителите имат на разположение два дни да третират детето, след което медиаторите отново ще отидат да проверят дали то е обезпаразитено и ще пишат извинителна бележка. Ще извиняваме отсъствия максимум за три дни, а за повече няма да носим отговорност”, заяви А. Ефтимова, убедена, че с работа на терен тя и колежката й ще са по-натоварени, но пък борбата с въшките ще е по-ефективна…

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *