Медицинските сестри на протест пред МС: Искаме парите си!

С викове “Искаме парите си”, “Стига ” и “Не може повече” стотици медици от цялата страна се събраха пред Министерския съвет с искане за по-високо заплащане.

Протестът на медиците е подкрепен от основните синдикати: Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров влезе в Министерския съвет, за да внесе декларация с исканията на медицинските специалисти.

Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници; 950 лева за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно 1100 лева и 1200 лева начална стартова заплата за лекарите.

В декларацията до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев синдикатите посочват решенията за здравеопазването и настояват управляващите да ги чуят.
Те искат промяна в законодателството, позволяваща на общините и държавата, като собственици на болници да придобият права за доплащане на трудови възнаграждения.
Протестиращите искат в следващия бюджет да се предвидят повече средства, за да се изпълнят договорените нива на заплащане по Колективния трудов договор за медицинските специалисти. Медиците искат и повече средства за издръжката на детското и училищното здравеопазване, за да се изпълнят договорените нива във всички общини.


Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *