Медицински сестри в Дупница: Ръководството няма как да ни увеличи заплатите, искаме помощ от общината и съветниците, персоналът е свит до минимум, едва попълваме графиците

Около 30 от 60-те медицински сестри, които работят в общинската болница в Дупница, излязоха вчера на протест срещу ниските заплати и заявиха: “Не протестираме срещу ръководството на болницата, а срещу държавните институции, от които зависи заплащането ни”.

От името на протестиращите говори главната сестра на общинската болница Маргарита Лазова. „Месечната ни заплата е 580 лв. Ръководството на болницата няма възможност да ни увеличи заплатите, затова се обръщам към общината и общинските съветници да ни помогнат. Не сме забравили кредита от 500 000 лв., който беше изтеглен с тяхна помощ, но да използват контактите си и да осигурят повече пари за общинската болница. Персоналът от сестри е свит до минимум. През последните месеци трудно правим графиците на отделенията, тъй като има изискване колко сестри, лекари и санитари да работят на смяна. Ако не се спази това изискване, търпим глоби. Средната възраст на сестрите в болницата е над 53 години. Млади кадри не идват при нас заради ниските заплати”, заяви Маргарита Лазова.

Майката на председателя на ОбС – Бобов дол Красимир Чаврагански – Виолета Кирилова, която е сестра в хирургичното отделение на болницата, заяви: “Работим по 12 часа на дежурство. Нощно време една сестра и една санитарка обслужват три отделения – хирургия, родилно и ортопедия. Няма как да се разкъсаме. Заплатите са ниски за труда, който полагаме”, заяви Виолета Кирилова и за да разведри обстановката, тя подари по една мартеница на всички колежки, излезли на протеста.

“Работим за жълти стотинки, а отговорността ни е голяма. Спасяваме човешки животи. Не помня преди колко години са ни давали пари за допълнително стимулиране. Тези дни получихме по 100 лв. Заплатата на сестрите е с 20 лв. по-висока от тази на санитарите, а отговорностите са различни”, заяви старшата сестра на вътрешно отделение Валентина Сотирова.

На протеста беше и дългогодишната хирургична медицинска сестра Катя Авджийска. Тя не се изказа по темата, довела до протест, но почерпи за 60-ия си рожден ден и заяви, че застава зад исканията на колежките си.

Както “Струма” писа, в общинската болница работят 60 медицински сестри.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *