HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Медиците в санданската болница за пръв път поставиха „изчезващ” стент на 53-г. пациент

За първи път медиците в санданската болница приложиха съвременни магнезиеви стентове, които се използват при лечение на коронарни стеснения. Основното предимство на този вид стентове е, че след 1 година те  напълно се резорбират и изчезват, остават само две точки, където е бил поставен – в началото и в края му. Проходимостта на лекуваната артерия не само че се запазва след “стопяването” на стента, но просветът й дори се увеличава, защото липсата на стент позволява на артерията да продължи да нараства.

В четвъртък в ангиографската лаборатория на МБАЛ “Свети Врач“ в Сандански екип в състав управителят на болницата д-р Ил. Тонев,  инвазивният кардиолог д-р Борис Зехиров, д-р Д. Станоев, д-р Ч. Великов, м. с. Ева Стоянова, м. с. Костадинка Халачева и рентгеновият лаборант Кристина Параскова приложиха новата методика с така наречения разграждащ се стент на 53-годишен пациент.

До момента такива стентове се слагаха само в две болници в София -“Токуда“ и Александровска болница.

Такъв стент обаче се поставя на пациенти, които нямат инфаркт, а само имат стеснения, както при санданския пациент.

Става въпрос за случай с 53-г. мъж от Сандански, който на Великден т. г. постъпва в болницата с инфаркт и успешно е лекуван, като му е поставен стент. Тъй като обаче той има по част от другите артерии доста високостепенни стеснения, лекарският екип се разбра с пациента този път интервенцията да е с новия тип система, която в превод от английски се нарича „скеле”.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *