Между 15 000 и 19 000 лв. са загубите на собствениците на черешови масиви в Соволяно заради дъждовете

Между 15 000 и 19 000 лв. са загубите на собствениците на черешови масиви в кюстендилското село Соволяно, изчисли кметът на населеното място Пламен Илиев. Причината е  ниската цена на плода, наложена от падналите обилни валежи. В село Соволяно някои от масивите дори достигат площ от 100 декара.

„Въпреки обособените 9 изкупвателни пункта много от продукцията остана необрана. Допреди дни плодовете се виждаха от пътя. Сега падат, защото се скапват“, допълни кметът Пламен Илиев.
Той определи като тежка тазгодишната черешова кампания. „Ежедневно производителите се питаха кога и какъв сорт череши ще се изкупват. Решението може да бъде единствено в създаването на кооперативи от нов тип, за да могат със сигурност директно да реализират продукцията, а да не чакат някой друг да решава проблема с изкупуването и търсенето на пазари. За поредна година с помощта на общинска охрана бяха създадени добри условия, нямаше кражби по масивите и извън тях. Това са нашите правомощия. Жалко, че производителите изпуснаха много време, преди години трябваше това да започне. Сега те щяха да получават субсидии от Европа за изграждане на фабрики и сушилни, но българинът е такъв – чака друг да го направи”, отбеляза Пл. Илиев и допълни, че правенето на ракия с нереализираната черешова продукция е вариант, но повече от 30 кг не става, защото се плаща голям акциз.

72 места се определиха за разкриване на пунктове за изкупуване на череши в Кюстендилско. 9 от тях бяха разположени в града, а останали 63 в малките населени места. И през тази година изкупвателните пунктове се ситуираха само на общински места. Със заповед на кмета на община Кюстендил Петър Паунов се регламентираха начините на изкупуване на черешовата реколта, като новото през тази кампания бяха приемно-предавателните протоколи, които производителите на череши ще дават на лицата, изкупуващи продукцията от масивите. Количество от над 10 кг череши извън населеното място не можеше да бъде извозвано без тези протоколи, които раздаваха кметовете и кметските наместници.
Работното време на изкупвателните пунктове бе от 9 до 22 часа, а берачите бяха в масивите от 7 сутринта до 20 часа.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *