Refan-728×90-July-2019

Мекици с кисело и прясно мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1/2 кг брашно
1 яйце
150 г кисело мляко
90 мл прясно мляко
1 пак. суха мая или половин кубче прясна ( 20 г )
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
олио за пържене
пудра захар за поръсване
мед
сладко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Маята заедно със захарта и половин ч.ч. топла водичка се смесват и разбъркват. В тава сипваме пресятото брашно и в средата чукваме яйцето, добавяме киселото мляко, в което предварително сме угасили содата. Сипваме и прясното мляко, сместа с маята, добавяме и солта. Сипваме и съвсем малко олио, около 1 с.л. в самото тесто. Бъркаме с лъжицата до меко, лепкаво тесто. Доомесваме още малко тестото и пържим. Тестото трябва да е лепкаво. Може да го оставим да почине 10 минути, а може и веднага да се започне с пърженето. В купичка си слагаме малко олио, в което леко омазняваме ръцете. Късаме топчета от тестото, с големина колкото голям орех, разтегляме и пускаме в загрято олио. Пържим на не много силен огън, за да не изгарят бързо. Мекиците трябва да са тънки, почти прозрачни преди пържене. В тигана слагаме не повече от две мекици, за да имаме време да ги обръщаме, когато станат със златист загар. Сервираме поръсени с пудра захар, с мед или с някакво сладко. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *