Мелник посрещна с литийно ществие чудотворната икона на Св. Богородица Геронтиса, която остава в града като дар от изцелена жена

По повод един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, множество миряни се събраха в гр. Мелник, за да посрещнат копието на чудотворна икона от Светогорския манастир „Пантократор“. Светинята „Света Богородица Геронтиса“ бе съпроводена с литийно шествие до новия си дом – църквата „Света Петка Параскева“. В храма бе отслужена вечерня, а миряните се поклониха и се помолиха пред образа й.

Иконата ще остане в Мелник. Реликвата е дарение за града и християните от жена, получила своето изцерение чрез вярата си именно тук.

Светинята пристига в града дни преди празника на Мелник – 31 август. В този ден православната църква възпоменава полагането на Честния пояс на Св. Богородица (Света Зона). Отбелязването на празника не е присъщ на българската традиция. Специфичният култ към реликвата е регистриран единственото в град Мелник като пресечна точка на влияние, идващо от Атон, и местните фолклорни традиции и знания.

По стародавна традиция на 31 август миряни от близо и далеч се събират в древния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ в гр. Мелник. Светата обител, известна сред местното население като „Света Зона“, е построена от деспот Алексий Слав в начало на XIII век. През 1220 година получава статут на „царски“ манастир. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Според източници в манастира за кратко е пребивавал и Честният пояс на Св. Богородица, откъдето идва и местният култ към реликвата.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *