Мениджърът на орлетата У. Фийни: Когато искате пари за селекция, уверете се, че няма да ги похарчите напразно, защото човекът над вас ще го направи

Мениджърът на орлетата Уорън Фийни разкри любопитни подробности от престоя си в Благоевград, проблемите, с които се е сблъскал в опита да промени манталитета на футболистите, както и начина, по който е издействал от клубните собственици повече пари за януарската селекция.

„Когато пристигнах в България, трябваше да вляза и да ударя по масата. Играчите трябваше да започнат да играят много по-интензивно, нещо, с което не бяха свикнали. Знаех, че ще има съпротива от тяхна страна. Стилът на игра, с който българите са свикнали, е много бавен. Те са доста технични, но аз исках да вкарам тази енергия и ентусиазъм в тях, да ги накарам да движат топката по-бързо. Когато поисках това от тях, няколко от футболистите повдигнаха вежди. Хубавото е, че все пак възприеха това, което се опитвам да направя, начина, по който искам да тренират, и начина, по който искам да играят. Беше трудно, тренираме шест дни в седмицата на 100 процента, защото колкото по-усилено тренирате, толкова по-лесни стават мачовете. В началото на сезона казах, че няма да започнем да играем по начина, по който искаме, до ноември. За радост го направихме. Ние бяхме в страхотна форма преди зимната пауза. Но аз не съм човек, който да се увлече. Когато погледнете големите имена в Първа лига, ние искаме да бъдем като тях. Подобно на ЦСКА, „Лудогорец“, „Локомотив“ /Пловдив/. Това са огромни клубове и би било чудесно да спечелим промоция и да се състезаваме срещу тях от следващия сезон”, коментира предводителят на пиринци, след което върна лентата за първото нещо, което е направил след пристигането си в България, а именно да започне да учи езика и да опознава местната култура и порядки.

„Футболът е моят живот, има възходи и падения, но аз го обичам. Сега съм в нова държава, където опознавам нова култура и нов футболен стил. Мисля, че е важно да уважавам страната, в която живея и работя, така че научих езика и опознавам културата. Това е половината от успеха. По-голямата част от играчите могат да говорят английски, но аз използвам и преводач“, продължи наставникът и посочи дългогодишния мениджър на „Портадаун“ Рони Макфол като човека, който му е дал един най-ценните съвети в кариерата му.

„Говорих по телефона със собствениците на „Пирин“, които винаги са били много честни с мен. Казах им, че искам повече пари за закупуване на нови играчи през януари. Ако не ги бях поискал, нямаше да ги получа. Винаги ще помня съветите, които Рони Макфол ми даде, когато бях начело на „Линфийлд“ и играхме срещу неговия „Портадаун“. Току-що ни бяха победили и той ми каза: Уверете се, че няма да похарчите парите за селекция напразно, защото човекът над вас със сигурност ще го направи. Това ми е останало в съзнанието и съм благодарен на големия Рони, че ми го каза“, заяви Фийни, а в заключение обобщи мнението си за квалификационната група, в която се паднаха България е неговата родина.

„Радвам се на жребия. В България има толкова много закачки по тази тема. Местните хора ми казват, че техният отбор е по-добър от нашия. Аз обаче им отговарям, че ще продължим да ги гледаме отвисоко от нашата по-висока позиция в световната ранглиста. Истината е, че ще бъдат тежки мачове, но Северна Ирландия може да ги спечели. В момента българите трудно отбелязват голове, но могат да запазят мрежата си суха. Щастлив съм, че много мои сънародници вече искат да ми гостуват, за да гледат на живо двубоя между двете формации догодина“, каза още Фийни.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *