Мениджърът на ЧЕЗ Павлин Иванов: В област Благоевград инвестираме рекордни 7,4 млн. лв.

-Г-н Иванов, които са най-важните проекти на ЧЕЗ Разпределение в област Благоевград за тази година?

-В инвестиционната програма на „ЧЕЗ Разпределение България“ в област Благоевград за 2017 година са предвидени за подмяна минимум 8 броя кабели средно напрежение в  Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Кресна и Елешница.Ще извършим реконструкция на основни въздушни електропроводи на стойност 1.6 млн. лева, като в община Гоце Делчев в тази дейност ще вложим 660 хил. лв., други 400 хил. са предназначени за реконструкция на два електропровода в общините Разлог, Банско, Якоруда, а останалите средства са за въздушни електропроводи в общините Симитли, Сандански, Петрич и т.н.

Нов трафопост ще бъде изграден в село Горно Хърсово, за махали Пъжово иДвояци,с който ще се подобри качеството на електрозахранването в района. Инвестицията там възлиза на 67 хил. лв. Още три нови трафопоста са предвидени за изграждане в общините Петрич, Благоевград и Сандански на обща стойност 165 хил. лв.

Значителен обем средства, над 3 млн. лева, ще бъдат инвестирани в мрежи ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла.

-Каква е общата сума на инвестициите на ЧЕЗ Разпределение в областта за настоящата година?

-ЧЕЗ Разпределение има амбицията да вложи в област Благоевград близо 7.4 млн. лева, от които 1.5 млн. лв. ще бъдат вложени в нови присъединявания, а приблизително 6 млн. лева (или почти шест пъти  повече в сравнение с миналата година) ще отидат за реконструкция на мрежата. Реализацията на тези проекти ще ни позволи да подобрим качеството на доставките за клиентите на ЧЕЗ в област Благоевград.

-Какви инвестиции направихте през 2016 г.?

-В електроразпределителната мрежа на област Благоевград през миналата година бяхавложениобщо 6.6 млн. лева, от които 1 млн. лв. бяха за обновяване и реконструкция на мрежата, а 1.8 млн. лв. за нови присъединявания. Останалите средства бяха вложени за изкупувания на съоръжения на трети страни.

Именно благодарение на инвестираните средства, както и на профилактиката и превантивните дейности, ние се справихме в изключително кратки срокове с всички възникнали през тежкия зимен сезон аварии и поддържахме едно стабилно електрозахранване в зимните курорти на област Благоевград.

-Какви са основните предизвикателствата пред ЧЕЗ Разпределение?

-Първо, бих искал да благодаря за успешната и ползотворна работа, която имаме с местните власти. Те са наши надеждни и дългогодишни партньори. Подобна благодарност изказа и лично регионалният мениджър на ЧЕЗ за България на среща в областната администрация с областния управител Бисер Михайлов и кметове на общини, която се проведе в началото на юни.

По отношение на предизвикателствата бих искал да подчертая, че инвестициите, които сме реализирали и планирали в област Благоевград, неминуемо са свързани с необходимостта обезопасяване на мрежата за извършване на необходимите ремонти. Това налага временни изключвания на електрозахранването. Простата логика е: колкото повече ремонтираме и инвестираме, толкова повече се налага да се изключва електрозахранването. Надявам се да получим разбирането от страна на местните жители, властите и бизнеса за необходимостта оттези временни прекъсвания на електрозахранването. Убеден съм, че всички сме на едно мнение –инвестициите трябва да се случат и колкотопо-бързо се случи това, толкова по-добре. Друго сериозно предизвикателство, с което се сблъсква ЧЕЗ Разпределение, са тромавите процедури за инвестиции в инфраструктурата, за да може да се реализира планираната рекордна инвестиционна програма. Хубаво е, че в това отношение имаме подкрепата на местните власти от областта.

Не на последно място сериозно предизвикателство не само в област Благоевград, но и в другите райони, където ЧЕЗ Разпределение работи, е завършването на програмата за изкупуване на съоръжения, построени от трети страни. Миналата година получихме кредит и мобилизирахме допълнителен ресурс, за да завършим този процес. За съжаление много от собствениците са неоткриваеми или нямат всички необходими документи, което ни попречи да усвоим всички средства, които сме предвидили за тази цел. Призоваваме всички собственици на чужди съоръжения да се свържат с нас, ние сме в готовност да реагираме незабавно и да изкупим всички обекти, за които бъдат представени редовни документи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *