Мераклии за почивка в Гърция плащат по 10 лв. за английски превод и на касовия бон за PCR тест

Пътуващите български туристи в Гърция се натовариха с нов разход. За да са сигурни, че преминаването им през границата ще е безпроблемно, мераклиите за морска почивка започнаха да превеждат и касовите бележки от клиничните лаборатории за платения PCR тест за коронавирус.

„От няколко дни идват клиенти, които искат да има превод на английски и на касовия бон, както и на името на лабораторията. Не съм проверила дали е някакво ново изискване от страна на гръцките гранични власти, или просто искат да са сигурни, че няма да имат спънки на ГКПП – Промахон. Плащат 10 лв. за обикновена поръчка, а за експресна – 12 лв.”, обясни благоевградският туроператор Здравка Чимева. Пътували през уикенда в Гърция обаче бяха категорични, че превод на касовата бележка не им е търсен.

Припомняме, че гръцките власти допускат в страната само пътници с отрицателен PCR тест, който трябва да е направен през последните 72 часа преди влизането в южната ни съседка. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. В клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград, както и в частната лаборатория предлагат бланки на английски език за теста, който струва 100 лв. на човек. Така почивката на едно четиричленно семейство в гръцки курорт се оскъпява с още 400 лв., а с превода и на касовия скача на 440 лв.

Задължителното влизане с преведен на английски отрицателен PCR тест в Гърция е в сила до 29 юли, но дори и след тази дата не е сигурно дали няма да има удължаване. До 31 август остава изискването пътуващите да попълват електронни формуляри PLF с QR код, като това трябва да стане най-късно предния ден преди пристигането им в страната. Заради въведените ограничения българи, които имат хотели и къщи за гости в Гърция, сред които и благоевградският общински съветник Мирослав Чолев, се оплакаха от драстичен спад на туристи. За да запазят клиентите си, някои от българските туроператорски фирми обявиха, че ще поемат разходите за тестовете за коронавирус. Гръцки хотелиери от Ставрос пък предложиха оферта от една безплатна нощувка отгоре при 5 дни резервации и две при над 6 дни.

Вчера от Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР обявиха, че са били уведомени от гръцките гранични власти, че от днес 22 юли през гръцкия пункт Ексохи, съпределен на българския Илинден, няма да се пропускат пътуващи в двете посоки, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства, включително и товарни автомобили. Забраната ще важи до 3 август и се отнася за всички, без изключение, дори и да покажат документ, че имат имот в Гърция или бизнес там.

От 22 юли  до 4 август се разрешава влизането на граждани в Гърция по т.нар. съществени причини (служебни, здравни, семейни) през сухопътната граница с България единствено през ГКПП Кулата-Промахон и през ГКПП Маказа-Нимфеа.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *