Меркел окуражи германците: Ваксини се правят рекордно бързо

Германският канцлер Ангела Меркел окуражи днес сънародниците си, принудени да живеят при нови ограничения заради втора вълна на коронавируса, предеда ДПА.

„Ваксини се разработват за рекордно кратко време. Можем да допуснем, че няма да се наложи да чакаме безкрайно за една или няколко ваксини, а ще ги имаме в обозримо бъдеще“, каза Меркел и изтъкна, че това се дължи на огромния изследователски дух на човека. „Изминахме дълъг път. Много неща се случиха, откакто започна разпространението на коронавируса. В началото на годината си имахме работа с напълно непознат вирус. Днес знаем много повече за пътищата на заразяване, за начините за предпазване, за симптомите и възможното лечение“, каза Меркел в седмичния си видеоподкаст.

„Ако от тази пандемия има някакъв полезен ефект, той е, че тя ни показа, че ние хората сме способни да се справим, когато впрегнем умовете си, когато действаме с постоянство и творчески и най-вече, когато прекосим границите и работим заедно“, сподели още Меркел.

„Не само учените са изправени пред предизвикателство обаче. Всички ние можем да направим по нещо. Всеки от нас може да направи нещо, добави канцлерката, имайки предвид хигиенни правила като носенето на маска , поддържане на социална дистанция и проветряването на помещенията“, добави канцлерът.

Меркел призова хората да продължат да спазват здравните правила в периода на коледните празници. „Защото ще усетим, че това си е струвало, защото заедно ще сме по-силни от вируса“, каза тя.

Ограничителните мерки за борба с коронавируса в Германия може да останат в сила чак до пролетта. Това заяви днес германският министър на икономиката, предаде Франс прес.

„Очакват ни три-четири дълги зимни месеца“, каза Петер Алтмайер в интервю за всекидневника „Велт“.

„Много ще зависи“ от появата на ваксина, но е „възможно ограниченията да останат в сила и през първите месеци от 2021 г.“, добави той.

Борила се досега с пандемията може би по-добре от съседните страни, Германия обаче изпитва затруднения в противопоставянето срещу втората вълна от COVID-19 и реши в сряда да втвърди мерките срещу вируса.

Целта е да намали още повече възможностите за контакти до началото на януари, ограничавайки например до 5 броя на участниците в семейни сбирки – с изключение на новогодишните празници.

В Германия отново са регистрирани над 21 000 случая за изтеклото денонощие, а броят на починалите от вчера е нараснал с 379 и жертвите на коронавируса в страната са вече 15 965, сочат данни на института „Роберт Кох“, който наблюдава ситуацият.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *