МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С ЕПИДЕМИЯТА! Триажен кабинет до дни ще облекчи работата на Спешна помощ в Дупница, обявиха от Общинския кризисен щаб

До дни Дупница ще разполага с триажен кабинет, който ще облекчи работата на болничните заведения и Спешна помощ. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския кризисен щаб, свикан от кмета на общината инж. Методи Чимев. Той се очаква да облекчи и без това натоварените максимално лекари и персонал на общинската болница и Спешна помощ в работата с пациенти и най-вече тези със съмнения за Ковид-19.

“Вече обособихме и къде ще бъде разположен – в сградата на бившия дом “Олга Стоянова”, т.е. в непосредствена близост до Спешна помощ и общинската болница. Вече бяхме на място и започваме необходимите действия, за да функционира буквално до дни. Всички разходи по ремонта, както и възнагражденията за лекари и медицински сестри ще бъдат поети от община Дупница”, заяви инж.Чимев.

Решението е продиктувано, след като по време на заседанието се разбра, че голяма част от пациентите “сами се диагностицират с Ковид”, а немалка част от хората биват изпращани директно от личните им лекари след разговор по телефон и без значение от симптомите, които имат.

“Не е тайна, че в общинската болница има сериозен недостиг на персонал, най-вече на медицински сестри, и едва покриват дежурствата. С лекарите също не е никак лека ситуацията. Подобно е и положението в Спешна помощ, затова този триажен кабинет трябва да облекчи работата им. Специалист ще може да прецени веднага дали е необходимо хоспитализиране, или не”, допълни инж. Чимев.

РУ – Дупница пък ще засили проверките за носене на маски, както и за отстоянията в заведенията между клиентите, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. До момента са съставени около 30 акта, обясни началникът на РУ – Дупница Борислав Динев.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито ще се провеждат без публика. Временно се преустановява работата на пенсионерските клубове на територията на община Дупница. На директора на звено БД „Общински пазари“ и директора на „ГУМ – Дупница“ ЕООД е възложено спазването на въведената организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м между посетителите.

В социалните услуги от резидентен тип –  Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Надежда“; Център за настаняване от семеен тип за деца и Преходно жилище за деца от 15 до 18 години, се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на ръководителя на институцията, при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност. Домашен социален патронаж и диетично столово хранене продължава да функционира при спазване на всички противоепидемични мерки. Ще се съблюдава стриктно за спазване наредбата за заведенията и работното време, което е 22 часа. На нарушителите ще бъдат съставяни актове, обявиха от Общинския кризисен щаб.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *