Месец и половина преди първия училищен звънец в Кюстендил търсят 15 учители

Недостиг на учители месец и половина преди първия училищен звънец отбелязва статистиката за Кюстендил. В Бюрото по труда са заявени общо 15 свободни позиции за педагози.

Най-търсени са учителите по история и музика – общо петима преподаватели. В списъка са учители по руски език, математика и информационни технологии, по география и по изобразително. Учебните заведения в Кюстендилско са обявили свободни позиции и за преподаватели по химия, биология, информатика, както и организатори обучение и ръководители на компютърни кабинети. Нагласите са, че към средата на месец август търсенето на учители ще се увеличи. Очаква се да има свободни позиции по английски език, тъй като нормативите стават по-различни.

„Основната причина е, че голяма част от преподавателите вече са в предпенсионна възраст. Новите попълнения пък са твърде малко. От поне две години се търси учител по руски в едно от училищата в областта. Просто няма вече такива кадри и това е един сериозен проблем. Малцина млади хора искат да учат за учители, не го имат за добре платена работа“, обясняват експертите. Възрастна жена обаче разказва напук на твърденията, че нейна внучка започнала работа като учител по английски език. „Първоначално беше за пет дни, докато колежката била в болничен. После пак я извикаха. Беше й много трудно, тъй като тя завърши миналата година Пловдивския университет. Освен това знае и добре гръцки. Притесняваше се, че много малка е разликата им с учениците, които са гимназисти. Едни дори я канеха на кафе, но тя им вдъхна респект. Работата й хареса. Дори има и допълнителни часове, лекторски й дават. Взима си за момиче едни добри пари“, споделя 75-годишната кюстендилка.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *