Метеоролозите предупреждават: Идва леден уикенд

Метеоролозите предупредиха, че идва леден уикенд. Ще нахлува леден арктически въздух. Температурите през деня – около нулата в събота. И двете сутрини ще са много студени. Термометрите в неделя сутринта ще гонят минус 10 – минус 12 градуса. По-студено – в Североизточна България и по планините.

Циклонът “Петра” изпълни месечната норма за валежи

До 70-80 литра валеж е регистриран за 24 часа от 5 до 6 февруари, показва справка в НИМХ. Най-значителни количества са акумулирани в отделни райони на Стара планина, Родопите и Странджа, в землищата на Разград, Свищов, Габрово, Враца и Златоград.

Циклонът, който някои метеослужби нарекоха “Петра” докара у нас валежи, които частично, а някъде и изцяло, изпълниха нормите за месец февруари. По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология очакваните месечни количества в равнините са между 25 и 40 литра на квадратен метър. В планините нормата е до 80 л/кв.м.

Два от големите старопланински прохода остават затворени след обилните снеговалежи през последните два дни. Лошото време не позволява да бъде възстановено движението на Шипка и Беклемето. Шофьорите могат да ползват Прохода на Републиката.

Според прогнозите, в края на днешния ден в Източна България отново ще има снеговалежи. Очаква се и отново вятърът от север да се усили. След това обаче, през почивните дни, ще бъде предимно слънчево.

Рязкото застудяване на Балканите взе жертви

Рязко застудя, снежни виелици и ураганни ветрове на Балканите. Има два смъртни случая – в Сърбия и в Хърватия. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *