Мече от зоопарка в Щип пристига в парка в Белица

До края на този месец паркът за танцуващи мечки в Белица може да се увеличи с още един обитател. Амбицията на „Четири лапи” е да настани в него младо мече на име Теди, което в момента се намира в зоопарка в гр. Щип, Северна Македония. Там обаче то живее само  на няколко квадратни метра в малка, ръждясала клетка, а условията са неподходящи за мечето.

Екип на организацията вече е посетил зоологическата градина в Щип, за да разследва ситуацията. Заключенията на специалистите  са, че Теди  трябва да бъде преместен възможно най-скоро в парка в Белица, тъй като лапите му вече  са заразени, а зъбите му повредени от ухапване по металните пръти и мрежата на малката клетка. Освен това държането му в зоологическата градина в Щип се смята и за незаконно, тъй като обектът не разполага с  лиценз за отглеждане на мечки.

От фондацията вече са задвижили подготовката на необходимите документи и организацията за транспортирането на мечето. Заради огромните разходи, които са необходими, от фондацията са стартирали и кампания за набиране на средства. Те ще се използват за закупуване на лекарството за мечето в деня на спасяването, транспортирането му от Щип до Белица, което ще стане със специална  линейка за мечки, закупуване на здравословна и прясна храна, която Теди ще трябва да  получава след пристигането му в парка. Събраните средства ще обезпечат още  ветеринарния преглед в деня на спасяването, както и първият му подробен преглед, който ще бъде направен няколко месеца след пристигането му в Белица

Директорът на парка  в Белица Димитър Иванов не може  да каже със сигурност кога точно Теди ще бъде преместен, но очакват това да се случи до края на месеца, преди мечките да заспят зимен сън.

„Надяваме се този месец да успеем да го приютим, но идеята ни е това да стане, преди да застудее. Ситуацията около Covid- 19 е доста сложна и няма как да се ангажираме със срокове”, поясни Иванов. Той уточни, че няма информация за това колко средства още са необходими и как върви кампанията.

Иначе мечките в парка вече започват да се готвят за зимен сън. Застояват се повече в хралупите при по-студено време и не излизат, но при повишаване на температурите излизат отново, за да се хранят.

Предвид прогнозите за топло време до края на октомври очакванията са първите мецани да заспят зимен сън в началото на ноември.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *