Мечка яде царевицата от ловните хранилки край Боснек, появи се и на пътя за селото

Мечка ползва ловните хранилки във Витоша край пернишкото село Боснек. Хищникът бил забелязан от ловците от най-голямата дружинка в региона – в село Студена. Мечката неведнъж обикаляла ловните полета на ловците от Студена, най-често обаче я засичали в местностите Ракита и Лещака.

Ловците купили и монтирали камери на хранилките, след като забелязали, че някой ги разбутва. Така открили, че чест посетител е мечка, която се катери по дърветата, оттам клати бидоните, за да падне оставената царевица, и я изяжда.

Постоянно оправяме хранилки, сподели председателят на дружинката Веселин Каралейн. Животното излизало и на пусии по време на излет. Мечката обаче засега не създавала проблеми, защото се плашела и бягала от хора. Притеснени са жителите на село Боснек, след като животното било забелязано на пътя за населеното място.  

Местен жител заснел мечката и споделил фотографията в социалните мрежи, което предизвикало паника сред хората.

Животното обитава целогодишно района. Ловци от Кладница разказват, че са виждали мечката и там – преминава към Боснек и след това към местната планина Голо бърдо, пише slrb.bg.

Камерите на ловците от Студена са я заснели и на хранилка в Голо бърдо. Ходи и на двете места, категоричен е Каралейн.

Ловците от дружинката в село Студена стопанисват 5100 ха, имат осем автоматични хранилки. Във Витоша има около 15 мечки по данни на Югозападното държавно предприятие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *