Милиардерът Илон Мъск отказва да се ваксинира срещу COVID-19

Милиардерът Илон Мъск за пореден път подценява риска от коронавируса публично. В интервю с журналистката Кара Суишър главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че няма да вземе ваксина срещу COVID-19, когато тя бъде готова и отказа да каже дали се чувства отговорен да плаща заплата на служител, който иска да остане у дома, за да избегне заразяване с вируса, съобщава dnes.bg.

“Аз не съм изложен на риск от коронавируса. Нито децата ми”, заяви Мъск, който от години е култивирал публична персона на ексцентричен предприемач, който знае по-добре от експертите и не се страхува да предлага противоречиви мнения. Според него вместо постоянно да се появяват препоръки да си останем вкъщи, “всеки, който се намира в риск, трябва да остане под карантина докато бурята премине”.

Когато Суишър заяви, че все пак хора ще загинат в процеса, Мъск бе категоричен: “Всички умираме.” 

Мъск, третият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на Bloomberg, публикува в Twitter през април, че заповедите на властите за престой у дома представляват “фактически домашен арест”.

Милиардерът заяви, че ако някой от работниците му му сподели, че идването на работа ще изложи семейството му на риск, той все пак би го посъветвал да си остане у дома, но отказа да отговори на въпроса дали ще се чувства задължен да му плаща заплата, както много други компании правят.

“Нека продължим разговора, Кара… не искам да влизам в дебат за COVID-19. Ако искаш, може да приключим подкаста сега”, сопна се Мъск.

Мъск се прицели и в милиардера Бил Гейтс, който в края на юли каза на журналиста Андрю Рос Соркин, че Мъск трябва да се придържа към това, което знае най-добре.

“Позицията на Илон е да поддържа високо ниво на скандални коментари. Той не се занимава с ваксини. Той направи страхотна електрическа кола. И ракетите му работят добре. Така че му е позволено да говори за тези неща. Надявам се, че няма да се бърка в областите, в които не е замесен, твърде много”, каза Гейтс.

Мъск отговори по типично грубия си начин: “Хей, старче, ние всъщност правим машините за ваксини за CureVac, компанията, в която си инвестирал.” 

Футуристът не за първи път критикува съоснователя на Microsoft. Когато по-рано този месец Гейтс публикува своите съмнения относно потенциала за електрически превозни средства на дълги разстояния, Мъск написа в Twitter, че Гейтс “няма представа” какво говори.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *