Министерството на културата разпореди да бъде демонтиран паметникът на Неофит Рилски в с. Баня

Министерството на културата е разпоредило да бъде демонтиран паметникът на Неофит Рилски в разложкото село Баня. Становището на ведомството е от края на месец септември и вече е изпратено до двете администрации – Банско и Разлог.

Становището е придружено с  констативен протокол и са дадени разпореждания на община Разлог, които те трябва да изпълнят. Има указания за извършени редица нарушения по изграждането на обекта и съгласно Закона за културното наследство на община Разлог ще бъде наложена принудителна административна мярка за демонтиране на паметника, ще бъде издаден и  акт за установено административно нарушение съгласно чл. 192, ал. 1, т. 3 от Закона за културното наследство.

„За нас беше очаквано и тук спорът не беше толкова за демонтиране на паметника, колкото за премахване на надписа, който подменя историческата истина”, коментира кметът на Банско Иван Кадев и допълни: „Във всички интервюта и пред всички медии казах, че всеки може да изгражда паметници на такива видни личности за България, но да се подменя с надписи историческата истина не е редно и е недопустимо. Затова искахме становище и от председателя на БАН и министъра на културата”, допълни градоначалникът и припомни, че в становището на БАН от Научния архив е посочено, че съществува оригинален документ с почерка на Неофит Рилски, с който той собственоръчно посочва, че е роден в Банско. От Института за исторически изследвания пък изтъкват, че съвременната историческа наука приема, че Неофит Рилски, със светското има Никола Поппетров Бенин, е роден в Банско, откъдето произхожда и неговото семейство. Кадев допълни още, че в  потвърждение на това в годината на смъртта на Неофит Рилски неговият ученик Паисий публикува първата биографична скица за своя учител и категорично заявява, че родното му място е Банско.

Припомняме, че двете общини влязоха в спор, след като бе открит нов паметник на Неофит Рилски в село Баня. Духовете разбуни паметната плоча, върху която е изписано, че Неофит е роден в Баня 1793 година със светското име Никола Поппетров Катошов. Още в деня на откриването на паметника кметът на Банско Иван Кадев сигнализира институциите и поиска да се намесят.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *