Министърът за пръв път намекна за грешка на командването при катастрофата с МиГ- а

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%. Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред bTV. Вчера стана ясно, че или ще пратим черната кутия в Русия, или производителят ще командирова експерти тук. България обаче е получавала такива устройства и от Украйна и тепърва ще се изяснява тази на разбилия се изтребител от кои е била. Последните думи на майор Терзиев, записани в командния пункт, са “Поразих целта”. Командирът на базата в Граф Игнатиево казал на министъра, че гласът му е бил спокоен и уверен. Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо, възможно е пламъкът да е прогорил парашута, още няма установени с категоричност факти. Защо задачата не е била прекратена на мига, в който е станало ясно, че мишената пада много бързо, опита да обясни Панайотов. Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. “Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина”, заяви обаче той.

И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земата, коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, летял е с 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска. Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът може да се измъкне, да вземе решение. Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е, не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът. С майката и с брата на загинаия ас се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея. “Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър”, написа му тя снощи във фейсбук. Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди. Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата. Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можешеда има към 60 часа налоьот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той. Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният МО шеф. Даде за пример и “Пилатос”. За сътрудничеството между САЩ и България в областта на отбраната, но и във всички останали области говорили президентът Румен Радев и Джо Байдън в Брюксел миналата седмица, обяви Панайотов. Тогава Радев имаше среща с американския президент в рамките на срещата на върха на НАТО, в която участва и Панайотов.24chasa.bg

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *