Министърът на културата Р. Младенов дойде изненадващо в Благоевград, обявява конкурс за директор на ДТ „Н. Вапцаров“

Министърът на културата Рашко Младенов днес обявява конкурс за директорския пост в Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Новината той съобщи вчера лично на вр.и.д. шефа Петър Кьосев и част от екипа на благоевградския театър. Министър Младенов пристигна в Благоевград вчера след обяд, за да гледа представлението „Вампир“ и да се види с колегите си, които доскоро ръководеше в качеството на театрален шеф.

„Това е законовият ред и трябва да се спази. Още с встъпването си в длъжност обявих, че ще проведа конкурси там, където директорите са временни, а има много такива”, поясни Р. Младенов. Дали ще му стигне времето обаче да приключи процедурата и да назначи новите директори, министърът призна, че не знае.

„Разбрах, че има проблеми в благоевградския театър и със сградния фонд, и с базата, и финансови, за които ще се помъчим да помогнем. В рамките на методиката за субсидиране на театрите и делегираните бюджети ще направим опит за райониране на по-малките закъсали театри, които не могат да се справят с тази методика, в това число е и благоевградският. Ще видим каква сума можем да заделим и на проектен принцип да помогнем на тези театри да изкарат годината“, каза министър Младенов.

Той използва възможността да се види с приятеля си, директора на Камерна опера Петър Радевски, и да направи обиколка на Регионалния исторически музей. Министърът не скри изключителните си впечатления от експозицията, като обясни, че самият е наследник на Кузман Шапкарев, и обеща да изпрати за фонда книга на свой родственик за родословното дърво. От директора Христина Цонева Р. Младенов разбра, че музеят е на подчинение на министерството, и обеща да издири писмата до последните две правителства, с които тя настоява за средства за ремонт на течащия покрив.

Докато министър Младенов обикаляше залите, в музея за разговор „на четири очи“ за бъдещето на благоевградския театър го откриха актрисите Жанет Керанова и Соня Дюлгерова. Р. Младенов искрено им се зарадва и им отдели свободното си време преди старта на спектакъла „Вампир“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *