Министърът на туризма М. Николова пред представители на бранша в Кюстендил: Градът е предпочитан за семейни ваканции най-вече от българите, направете привлекателни пакети

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с представители на туристическия бранш в Кюстендил. За място на дискусията бе избрана Художествената галерия.  „Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и Кюстендил трябва да се възползва от тази възможност”, заяви министър Николова.

Заедно с нея бе и зам. министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева. „Кюстендилският регион има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм. Тук история, култура и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинският, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива”, каза  министър Николова.

На срещата стана ясно, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия на Владимир Димитров-Майстора. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.

„Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон”, добави още вицепремиерът. 

Пред бранша тя представи данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които от началото на годината до 11 септември 2020 г. пренощувалите туристи в общината са 10 278. От тях 9100 са били български граждани, а останалите предимно от Северна Македония, Италия, Гърция, Германия и Сърбия. В цялата област пък пренощувалите лица са 33 хил., от които отново по-голямата част са българи – 30 хил.

Николова говори още веднъж за предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от Covid-19.

Кметът на града г-н Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата. „Туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него”, каза градоначалникът Петър Паунов по време на срещата.  

В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на ползите от минералната вода и необходимостта за увеличаване на местата за настаняване. Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.

 ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *