Министър Ангелов за Банско: Когато числата се променят, аз ще съм първият, който ще каже на хората да заповядат в града

Искам да изкажа благодарността си на всички български лекари, които днес няма да празнуват, които ще бъдат до своите болни, съболезнования на близките на загиналите и днес медици и искам да поднеса извиненията си, чиито близки трябва да бъдат в болниците днес и няма да бъдат с тях на този голям християнски празник.  Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Няма място за притеснение, достатъчно са болничните легла в региона на Благоевград. В момента са заети 49 легла. Системата има готовност да разкрие при необходимост още легла до обща бройка 66, включително при нужда и допълнително още 28, каза той пред журналисти, предава Блиц.

Той коментира и ситуацията с коронавируса в Благоевградска област както и призива на бизнеса от Банско Щабът да не призовава да не се пътува към областта. “Заедно с всички държавни институции, областен управител, кмет, да завишим контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки да бъде докладвано и санкционирано. Това се и прави – масови проверки в барове, в градския транспорт”, даде за пример министърът.

По думите му трябва да се спазват мерките.  “Считам, че ако това се случи в рамките на 2-3 седмици, числата ще се променят и тогава аз ще съм първият, който ще каже на хората да заповядат в Банско. Но докато числата са такива, нашите препоръки няма да се променят. Но хората, за да стигнат до Банско, трябва да минат пред Благоевград, няма откъде да минат, така че съществува риск от контакт. Всеки един от кметовете би могъл да наложи мерки, по свое решение”, заяви той. Що се отнася до намаляване на карантината до 10 дни, министърът посочи, че това решение е на база на експертно мнение. “Министърът няма лично мнение, той си формира мнението на база на всички специалисти. Утре ще направим конферентно заседание на експертите по епидемиология и инфекциозни болести. Ще чуем експертите и чак тогава ще предприемем тези действия. Около 10 ден след началото на клиничните симптоми е много малък % човекът да може да предава заразата. Това стои в основата на това решение”, обясни още той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *