Министър Ангелов: На всеки 40 секунди е имало повикване на линейка

„Най-важното което трябва да кажем от числата за днес е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие.  40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът.  По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Проблемът е един единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов.

На национално ниво няма проблем с антимикробните средства, с кортикостериоиди и нискомолекулярни хепарини, твърди проф. Ангелов. Според него е възможно да се извършва реекспорт на нискомолекулярните хепарини и е внесъл предложение за забрана. Проблем според министърът е, че се изкупуват от аптеките лекарства “за всеки случай”. И дори лекари, с които той разговаря, пиели антибиотик профилактично. Водим професионални разговори с експертите дали антигенните тестове може да са равностойни на PCR тестовете и ако е така, ще ги осигурим широко за бързо тестуване на място, каза Ангелов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *