HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Министър Валентин Радев: Опасността за Ощава и Стара Кресна остава, евакуацията продължава

Призовавам хората, които имат близки и роднини в Ощава и Стара Кресна да звъннат на родителите си, ако има останали по селата или върнали се там, да напуснат, защото опасността не е отминала. Те обаче могат да се върнат около 9 часа, особено по-младите от тях, които са физически здрави, да проверят домовете си и да нахранят животните. Това каза на брифинг тази сутрин вътрешният министър Валентин Радев, който е на мястото на пожара.

Стихията избухна снощи, над 3000 дка над Кресненското дефиле бяха обхванати от пламъци, близкото село Ощава, до което огънят достигна на 500 метра, беше евакуирано.

Главен комисар Никола Николов благодари на своите момчета за това, че са спасили къщите на Ощава. Хората също се бяха снабдили с вода, готови да се борят. Вчера следобед ситуацията беше критична, посочи Николов.

През нощта над 150 огнеборци са гасили пожара. Пожарникарите са гасили главно огъня, застрашаващ домовете на жителите на евакуираните села Ощава и Сенокос.

Действията по гасенето на пожара продължиха с пълна сила и тази сутрин. На мястото на бедствието са се включили около 500 пожарникари, военни, горски служителите и доброволци. На терен помагат и представители и на Столичната община. Очаква се и съдействие на доброволци от Пловдив.

Стана ясно, че освен пожарникарите, в погасяване на огъня участват още 124 души – служители на горските стопанства към Югозападно държавно предприятие, на Национален парк “Пирин”, аварийното звено на Столичната община, 40 души от местното население. Логистична подкрепа оказвали и няколко частни фирми с булдозери.

На мястото на пожара са изпратени и два медицински автомобила, защото има реална опасност за здравето на огнеборците. Поддържа се и постоянна връзка с министъра на здравеопазването, в случай че се наложи изпращане на допълнителни медицински екипи.

От Министерството на отбраната информираха, че в действията по гасенето на пожара в Кресненското дефиле отново са се включили два военни хеликоптера от ВВС. Първият хеликоптер е излетял към пожара в 6.59 часа, а вторият – в 7.30 часа.

От 5 часа тази сутрин на мястото на бедствието са били изпратени 50 военнослужещи с 5 броя техника от военно формирование 54 060 – Благоевград. За оказване на помощ за овладяването на огъня от 09.00 ч. тази сутрин се включиха и 35 военнослужещи с 5 бр. специализирана техника от състава на военно формирование 28 610 – София. Действията на военнослужещите се ръководят от майор Александър Бойков и капитан Кристиян Карабов.

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, заяви още  министър Радев.

Все още обаче има вероятност пожарът да се разрасне. Към момента огъня обхваща около 7 000 дка гори.

Властите апелират и към водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост при преминаване през Кривия тунел в Кресненското дефиле. Поради авария в захранването, тунелът е без осветление.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *