Министър Емил Димитров:Изпускането на яз. “Студена” няма връзка с наводненията

Изпускането на язовир “Студена” не е закъсняло и не той е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите на екоминистъра река Конска е причината за наводненията в региона.

“Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката”, обясни ситуацията с язовир “Студена” Димитров.
Той изясни още, че язовирът в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. “Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката”, поясни Емил Димитров.

Той успокои перничани като посочи, че Перник има достатъчно вода за година и половина от месец май напред.

“С изключение на един язовир, който се пълни – “Боровица” в Кърджалийско, всички останали са много добре. В национален план 65% са пълни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са пълни, а за енергетиката – 78%”, поясни екоминистърът.

Както struma.bg писа, министър Димитров бе обвинен директно за бедствената ситуация в Радомирско. Той е бил предупреден от кметовете в района седмица преди проливните дъждове за опасността, но не е предприел източване на язовира. Така при първоначалното източване на по-голямо количество вода се стигна до тежката ситуация в някои населени места.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *