Министър М. Николова препоръча на концесионера на ски зона Банско да осигури химически тоалетни, да постави минипейки и маси на местата, където продават храна и напитки

След инспекцията си в Банско вчера вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова излезе с допълнителни препоръки към концесионера на ски зона Банско за предприемане на допълнителни мерки, които да гарантират хигиената и безопасността на туристите. Освен инсталирането на система за електронни продажби на карти и поставяне на минипейки и малки маси в близост до местата, където се продават напитки и хранителни продукти на открито, министър Николова е дала указания още и за поставяне на достатъчен брой химически тоалетни в ски зоната, каквито към момента липсват.

Този пропуск на концесионера беше отчетен и от туристи още преди Николова да констатира това и да даде препоръки в тази посока. За проблема споделиха група скиори от Монтана, които са пристигнали в Банско за няколкодневна почивка. Липсата на тоалетни за скиорите бе първото, от което те се оплакаха, както и високите цени на лифт картите. 

„Не откриваме тоалетни, до които да отидем, иначе като цяло мерките се спазват, има маски, дезинфектанти, прозорците на кабинките са постоянно отворени, не се допускат повече хора в една кабинка. Наблюдаваме също, че се извършва редовна дезинфекция на съоръженията. Пистите са много добри, спокойно е, но липсата на  тоалетни е голям проблем. Очаквахме да има някакво намаление и спрямо лифт картите, но няма, дори обратното. Идвали сме тук и друг път, цените бяха по-ниски. Тогава беше хубав сезонът, имаше хора, сега са много малко. Затова очаквахме цените да са свалени, но забелязваме, че специално за лифт картите са завишени, което ни учуди предвид ситуацията. За друго нямаме поглед, тъй като горе нямаме други разходи.

Вече в курорта не е съвсем празно. Чуваме българска реч по постите, има и чужди туристи”, каза Стилян, който е пристигнал в Банско от  Монтана. Той сподели, че са отседнали в къща за гости в курорта и освен тях има заета още една стая.

„Страхотно е по пистите. Горе е рай, няма никого, като частни писти. За каране е много добре, но е притеснително, че няма туристи. Аз имам хотел в Банско и за целия сезон имам три резервации. За Коледа и Нова година нямам никого, но все пак се надявам българи да дойдат. Тотална загуба. Тази година е бяла година. Освободил съм персонала и не знам какво ще стане занапред. Няма групи, няма записвания, няма нищо. Ще кандидатствам по мерките, по които имам възможност, и ако дадат нещо, добре”, коментира собственик на хотел в Банско.

Почти половината търговски обекти в района на начална станция продължават да са затворени, не се и подготвят за стартиране. Липсват и опашките на първа станция на кабината, с които сме свикнали от предходните години, особено около празниците и в почивните дни.


Стилян от Монтана отчете липсата на тоалетни в ски зоната и високите цени на картите

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *