Министър Н. Ангелкова към хотелиерите в Разлог: 126 германски здравни каси искат да пращат у нас пациенти за рехабилитация, включете се /ОБНОВЕНА/

Въпроси, свързани с проблеми с електрозахранването, с новата система на НАП, липсата на общински транспорт и други бяха поставени на дневен ред от представителите на туристическия бизнес в община Разлог по време на  срещата им с министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата присъстваха още кметът на Разлог Красимир Герчев, областният управител Бисер Михайлов, народният представител д-р Емил Тончев и председателят на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова. Срещата премина при доста висок интерес и от страна на хотелиери и ресторантьори, които имаха възможност  да изложат своите проблеми, някои от които комплексни, засягащи няколко институции. 

От най-големия хотел в Баня сигнализираха за честите спирания на електричеството в селото, което се отразява върху работата на бранша, създава неудобства за туристите  и респективно носи  негативи. 

„Без да преувеличавам, десетки пъти месечно ни спират тока. Ние сме закупили скъп генератор, но невинаги той може да реши проблема. Доколкото знам, в Банско има изградена  допълнителна мрежа, която да предотврати този проблем, и мисля, че община Разлог трябва да помисли в тази посока“, каза Даниел Йорданов, директор „Продажби“ в единствения четиризвезден хотел в Баня. Той постави въпроса и за това дали  в Министерството на туризма е обсъждан въпросът с проблемите, които би създала на бизнеса новата система на НАП – СУПТУ. Като наболял проблем, изискващ решаването му, Йорданов посочи и липсата на достатъчно междуградски линии от общинската пътна мрежа. 

На питанията за честите спирания на тока Йорданов получи уверения както от областния управител, така и от кмета на Разлог Красимир Герчев, че ще се обърне внимание и ще се вземат необходимите мерки в тази посока. Министър Ангелкова пък увери, че по отношение на проблемите с новата система на НАП са провеждани неколкократни срещи, по време на които ведомството е уведомено за това и е поело ангажимент да изчисти всички неудобства, които внедряването на системата създава на бизнеса.    

По отношение недостатъчните междуградски линии кметът на Разлог Красимир Герчев подробно поясни, че те са съгласувани с националната транспортна схема, а дебатите, водени в посока отпускане на допълнителни линии извън нея, не са довели до резултат. 

Дебатирането на проблема с недостатъчно добрата инфраструктура в Баня отговори и на въпроса за увеличения преди няколко месеца туристически данък в община Разлог. На питането на хотелиерите какво е наложило това увеличение при отчетен ръст на туризма през последните години кметът Красимир Герчев поясни, че допълнителните средства се насочват именно към подобряване на инфраструктурата и други дейности, свързани с туризма.

За законово регламентиране на работно облекло (униформи) във всички туристически обекти апелира Бурхан Немутлу, управител на комплекс в Баня и петзвезден хотел в Банско    

Извън изложените от бизнеса проблеми по време на срещата бе обсъдено и бъдещето развитие на региона, а министър Ангелкова запозна бизнеса с приоритетите на ведомството за тази година.  Популяризирането на  балнео- и спа туризма, винен и кулинарен туризъм и т.н., ще бъдат сред акцентите в работата му през 2020 година. Министър Ангелкова подчерта, че ръстът на реализираните нощувки в община Разлог, който за 2019 е 16%, а през 2018г. – 26%, се дължи именно на интереса към село Баня и най-вече към услугите, свързани с балнео- и спа частта от туризма. Тук министърката поясни за гласуваното доверие на германските здравни каси и включването на България в техния списък за ползване на услуги, свързани с балнео, спа, рехабилитация, включително и в частта медицински и здравен туризъм.

„Септември месец се подписа договор с Асоциацията на германските здравни каси. Всички 126 германски здравни каси са включени, което прави България една от малкото страни, които са общо 11, които имаме договори с всички здравни каси. Успяхме да отвоюваме и доверието им в този списък да бъдат включени места за настаняване, които да предлагат такива услуги”, каза Ангелкова и призова собствениците на спа хотели в региона да се включат, като подробно разясни на какви условия и изисквания трябва да отговарят обектите, за да могат да бъдат включени в списъка. Тя пое и ангажимент за съдействие от страна на ведомството.

Акцентирано бе и върху създаването на национален регистър на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за популяризиране на регионите и привличане на инвестиции. В тази връзка стана ясно, че всички обекти, включени в него, ще имат възможност да кандидатстват по различните европейски програми. Досега тази възможност са имали само обекти, включени в списъка на Министерството на културата като паметници на културата. Занапред обхватът се разширява и тази възможност ще имат и частни инициативи, и  туристически обекти, отговарящи на изискванията и са включени в Националния регистър.

Министър Ангелкова разясни и промени в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, която предвижда облекчаване на административните изисквания по отношение на различните категории за местата за настаняване и хранене. Тук тя поясни, че са отпаднали 19 изискуеми документа по различни процедури.

По време на срещата Ангелкова представи и първите резултати след внедряването на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) в началото на октомври. Анализите за трите последни месеца от 2019 година, по думите на министъра, са  насърчаващи и сочат устойчивост в туризма.

Според първите анализи община Разлог показва сериозни показатели. Интересът към общината и региона е предимно от  съседни държави, но се наблюдава и сериозен интерес от доста далечни пазари, включително Южна Америка, САЩ, Азия.

„ Данните показват, че за трите месеца от миналата година нощувките в община Разлог бележат ръст и смятам, че за 2020 година показателите ще бъдат още по- добри. За зимния сезон до 60% от посещенията се дължат на туристите от съседните държави – Гърция, Турция, Северна Македония и Румъния, но показва доста висок интерес и ръст от над 10-15 % от страни като  Австрия и  Италия, които са доста големи конкуренти на България”, каза Ангелкова. Тя поясни още, че  независимо от тежката 2019 година, спадът на реализираните нощувки от чуждестранни туристи в страната е минимален.  За първите 11 месеца на миналата година над 8.8 млн. чуждестранни туристи са предпочели България, което е спад от 0.02%, а общо реализираните нощувки за първите 10 месеца на годината са над 25.5 млн., което е ръст от 0.7%. Приходите от международен туризъм за първите 10 месеца са пък над 3.4 млрд. евро, което е спад от едва 0.03%.

ЯНА ЙОРДАНОВА


Д. Йорданов (вдясно с микрофона) постави въпроси с проблемите с електрозахранването

Представители на бизнеса в община Разлог присъстваха на срещата с министър Ангелкова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *