Министър Н. Нанков: Следим археологическите разкопки на древния град “Скаптопара” по трасето на АМ “Струма”

Няма никакъв шанс трасето на новия лот на АМ „Струма” в отсечката Благоевград-Крупник да бъде преместено, за да заобиколи древния град, датиращ от ІV век, който миналия месец археолозите обявиха за Скаптопара. С министъра на културата поддържаме близки контакти. Готов съм двамата с него да отидем на място, да видим разкопките и ще преценим ситуацията. Това е съдържанието на отговора, който строителният министър Николай Нанков даде на благоевградския депутат Николай Бошкилов в отговор на предупреждението му, че жителите на Благоевград се готвят за протести, ако трасето не бъде преместено, и вече има събрани над 1000 подписа в защита на разкопките, инициатор за което е бившият служител в Областна администрация Лазар Андреев.

Според министър Нанков преместването на трасето е невъзможно, защото строителството на АМ „Струма” в този участък е доста напреднало. В обстойна справка Нанков хронологично е проследил серията договори за проучване на обекта. Оценката му е, че в доста напреднал стадий са и археологическите разкопки, въпреки че заради лоши метеорологични условия работата по обекта бе замразена от 30.11.2017 г. до 19.03.2018 г., а на 5 април т.г. с допълнително споразумение срокът на договора бе удължен със 108 дни.

От справката става ясно още, че Министерството на културата следи разкопките от 02.09.2016 г., когато е сключен първият договор между АПИ и БАН за предварително проучване на археологическия обект Мощанец 2 и Мощанец 3, а от 26 април – и на обект Зелен дол 2. Според министъра е предвидено, независимо от това какво ще открият археолозите, „след проучване на археологическия обект теренът да бъде освободен за строителството на автомагистралата”.

След приключване на работата по разкопките движимите археологически обекти ще бъдат пратени в държавен или общински музей, а за разкрития вече град Скаптопара е предвидена теренна консервация и реставрация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *