Министър Порожанов: Парите от субсидиите за 32 къщи за гости трябва да бъдат върнати изцяло

„По време на проверките на къщите за гости получих информация, че телефонът на госпожа Мизова е на сайта на къщите в Юндола. Тя работи повече от 20 години в ДФЗ, нейната хипотеза е, че е искала да помогне. Няма логика в обяснението за телефона, че случайно е попаднал, не може да няма връзка“, заяви пред бТВ министърът на земеделието Румен Порожанов.

„Ако разсъждаваме логично, след стартирането на проверките, дори и да е забравила, че телефонът и е там, както тя твърди, най-малкото заради проверките би трябвало да се сети да го махне“, каза той.

По повод къщата за гости, за която се предполага, че е на семейството на Мизова, министърът заяви, че е разпоредена проверка за конфликт на интереси.

По думите му, и двете къщи в Юндола функционират като къщи за гости.

Порожаном подчерта, че и в двата периода, през които са приемани проекти за къщи за гости, той не е бил директор на Държавен фонд „Земеделие“.

„Къщите за гости като проверки са най-рискови, проблемът е в предназначението. Някои проекти са спрени заради кофликт на интереси. Над 538 сигнала сме изпратили до прокуратурата. Имахме случай, когато 6 къщи край морето, по различни проекти, бяха неразплатени и дадени на прокурор“, разказа той.

Порожанов съобщи, че до момента за 62 къщи за гости са наложени глоби, а за 32 трява да бъдат върнати изцяло парите.

Той категорично заяви, че синът му, който е работил в одиторското дружество „Делойт“ не е одитирал ДФЗ, както и, че няма консултантска фирма, свързана със земеделие и земеделски проекти.

Порожанов призна, че заради нарушение на България ще трябва да плати 11 милиона евро.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *