Миряните от Стара Кресна се събраха за петропавловски курбан край храм „Св. Архангел Михаил”

Не остана човек по къщите в кресненското село Стара Кресна, който да не почете петропавловския традиционен курбан и да не отнесе вкъщи съд с вкусна телешка гозба. От тази възможност се възползваха и потомци на старокресничани, живеещи в Кресна, Благоевград и други селища. Курбанът бе осигурен от спонсори, а за приготвянето му се погрижи екип с главен майстор Лиляна Димитрова. Отец Димитър освети курбана и отслужи празнична света литургия в храм „Св. Архангел Михаил”.

Празникът в Стара Кресна бе като продължение на празненствата, които още от времето на робството са се провеждали в намиращия се срещу известния като Кривия тунел на шосето в Кресненския пролом манастир „Св. Петър”, за който сега напомнят само руините му. Празникът там се е отбелязвал докъм 50-те години на миналия век, а традицията е възстановена през 2001 година.

Всички празнуващи бяха поздравени от кмета на селото Павел Паскалев, който изрази надеждата, че на втория голям селищен празник за годишнината от Кресненско-Разложкото въстание пандемията ще си е отишла и ще има и всеобщо веселие и хора.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *