Миряни: 10-минутна сватбарска стрелба и фойерверки в района на хотел „Рилец” наруши нощното бдение пред мощите на Свети Иван Рилски

„Среднощни гърмежи и фойерверки от хотел „Рилец” ни стреснаха по време на нощното бдение в Рилския манастир пред мощите на Свети Иван Рилски по повод деня на неговото успение, 18 август. Целият храм беше изпълнен от богомолци, отдали се на молитви и почит към закрилника на България. Да се стреля в района на Рилския манастир по това време е кощунство спрямо светеца!”, сигнализираха миряни в „Струма”.

Репортерът ни успя се свърза по телефона с уредника на музея в обителта Мария Златкова. Останалите служители и монасите в Рилския манастир бяха заети с празника. Ето какво заяви тя по повод гърмежите по време на бдението: „Бях много уморена и съм заспала. Изведнъж около полунощ се чуха многобройни изстрели, идващи от хотел “Рилец”, който е на 500 м от светата обител. Канонадата продължи повече от 10 минути. В нощната тишина изстрелите се чуваха ясно, беше страшно. В този момент монаси, свещеници и миряни и десетки миряни бяха в храма. Някои от тях започнаха да излизат навън и да се питат какво става. И друг път е имало стрелба в хотела по повод празници, но сега беше най-ужасяващо. За мен това е варварство. Едва ли тези, които са гърмели, са знаели, че има миряни в храма в този момент. Но собствениците би трябвало да са наясно. За бизнеса обаче явно са важни само парите, нищо друго!”, заяви Мария Златкова.

Репортер на „Струма” се свърза и със собственичката на хотела  Димитрина Калъмбова. Ето какво заяви тя по телефона: „Аз не бях в хотела тази нощ, но едва ли някой от служителите ми ще наруши заповедта ми да не се стреля и да не се разрешават фойерверки в хотела и край него, тъй като има опасност да пламне всичко. Манастирът е изграден изцяло от дърво. Пожароопасно е за вековните борови гори. Има много къмпингуващи с каравани покрай реката. Може някой от тях да е стрелял и гърмял. В събота вечерта имаше сватба на хора от Благоевград в хотела, но никой не е стрелял. Поне от персонала не ми казаха за такова нещо”, заключи Д. Калъмбова.

Кой е стрелял с оръжие и гърмял в района на Рилския манастир с риск да подпали гората и самата обител би трябвало да установят институциите. Или ще „проспят”и това нарушение и ще се задействат само ако се стигне до инцидент. Така, както се случи  с пожара на АМ „Струма” край Дупница.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *