Мистериозно заболяване застигна американските дипломати във Виена

САЩ разследва скорошна серия от мистериозни здравни проблеми сред американски дипломати и други правителствени служители във Виена.

Някои от симптомите съвпадат с тези, за които съобщиха американски дипломати и шпиони в кубинската столица Хавана през 2016 г. и 2017 г., предава news.bg.

От Държавния департамент на САЩ посочват, че координират действията си с партньорите си от останалите звена на американското правителство и активно разследват случаите на необяснимите здравни проблеми сред служителите на американското посолство в столицата на Австрия.

Служителите, съобщили за подобни проблеми, са получили незабавна медицинска помощ.

Допуска се, че необяснимите здравни проблеми, които включват увреждания на мозъка, се дължат атаки с микро- и радиовълни. Независимо от хипотезите обаче след години на проучвания все още няма консенсус за това какво или кой може да стои зад нападенията и дали изобщо може да става въпрос за такива.

Американски служители във Виена са докладвали за мистериозните симптоми след встъпването в длъжност на президента Джон Байдън през януари. Те включват главоболие, замаяност и подобие на мозъчно сътресение. Част от потърпевшите разказали, че чуват силен шум преди симптомите да се проявят.

От векове Виена е средище на шпионажа и дипломацията и през Студената война беше арена на тайни шпионски операции.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *