Митничари спряха 5,5 тона литра прекурсор за производство на хероин

Окръжна прокуратура-Видин задържа чужд гражданин. Разследването се провежда от Митница Лом. От задържаното количество оцетен анхидрид може да се произведат 2 тона хероин.

На 15 декември около 1.00 ч. през нощта мобилен екип на Митница Лом, работещ в района на ГКПП Дунав мост 2, спира за проверка камион с босненска регистрация, превозващ по документи 20 тона полиетилен от страна в ЕС за фирма получател в  Турция. Превозното средство е управлявано от 60-годишен босненски гражданин.

Товарната композиция с водача е селектирана за проверка от служителите на Митница- Лом от състава на мобилната  група и ескортирана до Митническия ТИР – терминал за сканиране и щателна митническа проверка.

При извършения контрол митническите служители установил, че камионът превозва различна от описаната в митническите документи стока. Реалната стока не съответства нито по вид, нито по количество с декларираната. Вместо 20 тона полиетилен, митническите инспектори установили, че в камиона са натоварени 22 различни по размер дървени каси, съдържащи авточасти, електрониВ 6 от сандъците са открити пет пластмасови куба с вместимост от 1000 л и 22 туби по 30 л, всички съдържащи безцветна течност с характерния мирис на оцетен анхидрид – контрабандно превозван прекурсор, използван за производство на хероин. Общото количество на задържания прекурсор е 5500 л.

От подобно количество оцетен анхидрид може да се произведе около 2 тона хероин. В едно от палетата с авточасти митничарите откриват и 4 единици късо бойно огнестрелно оръжие – два пистолета и два револвера с допълнителни пълнители, и ЗИП.

На 16 декември Окръжна прокуратура Видин е привлякла като обвиняем шофьора на камиона за контрабанда на 5505 л прекурсор без разрешение по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и за контрабанда на стоки без знанието и разрешението на митниците, чрез използване на документ с невярно съдържание.

Мъжът е задържан от прокурора за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Разследването продължава.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *