Митнически инспектори затвориха кафене в Кюстендил заради тютюн за наргиле, глобата от 2000 лв. падна в съда

Районният съд в Кюстендил затвори за месец кафене в областния град и така потвърди наказателното постановление, издадено от  началника на Митница Югозападна. Заведението се стопанисва от  „Скорпион“ ЕООД, с управител Васил Асенов. До наказанието се стигна заради констатирани нарушения по Закона за акцизите и данъчните складове. При проверка в кафе-клуб „Фамилия” в крайния квартал „Бузлуджа” са открити  16  пластмасови кутии, съдържащи 1,860 кг тютюн за наргиле, като освен тютюн съдържали и други вещества – глицерол, захари и аромати.  Малко след това в  Митница Югозападна – Кюстендил в присъствието на управителя на „Скорпион“ ЕООД Васил Асенов от ароматите за наргиле била иззета средна проба за лабораторен анализ. Изготвена е и митническа лабораторна експертиза. Изпитаната средна проба представлявала изделие за пушене с водна лула, като освен тютюн се съдържали и заместители на тютюна – билки или плодове и ароматизиращи вещества. Изсушената маса за пушене проверяващите определили като акцизна стока  – тютюн за пушене,  но без съответния акцизен бандерол, доказващ плащането на дължим акциз.

В заключението си районните съдии от Кюстендил признават, че  действително в иззетите средни проби за анализ се съдържа и тютюн, но не и в количество от 1,860 кг. Проверяващите  обаче не са поставили задача да бъде изолирано от цялата маса само съдържанието на тютюн и впоследствие само върху това количество да бъде изчислен и дължимият акциз, ако нарушението не представлява маловажен случай”, категоричен е съдия Пламен Деянов.

При извършената служебна проверка съдът констатира, че в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени нарушения на административно производствените правила и неправилно прилагане на материалния закон.

Митническата експертиза не дава отговор на въпроса какво е количеството намерена акцизна стока без бандерол, каквато се явява тютюнът, но не и изсушени билки, плодове, фруктоза, глюкоза, захароза и аромати. Липсата на ясно разграничено количество тютюн в тези 16  кутии не позволява да се определи и дължимият акциз. Становището на съда е, че митническата администрация неправилно е тарифирала така установената смес като тютюн за пушене. След като стоката не представлява чист тютюн за пушене, а е смес от различни продукти, за повечето от които не се дължи акциз, то тази стока е следвало да отговаря на комбинирана номенклатура и следователно не може да бъде класирана по начин, сторен от Митница Югозападна.

 Така съдът отмени  наказателното постановление, издадено от началника на Митница Югозападна – ТМУ, гр. Кюстендил, с което на основание Закона за акцизите и данъчните складове на  управителя на „Скорпион“  ЕООД е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 2000  лева. Същевременно обаче съдът потвърди другата санкция на митническото ведомство – „лишаване от правото да упражнява дейност в търговски обект – кафе-клуб „Фамилия”, за срок от един месец.  Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – гр. Кюстендил в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *