Митрополит Серафим отложи изборите за църковни настоятели от страх пред заразата, търси дарители за Роженския манастир с примамка бутилка бутиково каберне

Неврокопската епархия се стресна от увеличаващия се брой жертви на коварния коронавирус, сред които и много свещеници, и отложи провеждането на избори за нови църковни настоятелства и проверителни комисии. То трябваше да се проведе на 6 и 13 декември 2020 г., но със заповед на Неврокопския митрополит Серафим е отложено за неопределена дата, най-вероятно следващата година.

Служебният период на сегашните църковни настоятелства продължава до провеждането на нов избор за църковни настоятелства и проверителни комисии, и утвърждаването им от Епархийския съвет, се казва още в заповедта на митрополита.

Свои настоятели църквите избират на 4 години, те са от 4-6 души и техен председател става енорийският свещеник, а съставът се допълва от членове на църквата, като за такъв се смята всеки православен християнин, който живее в енория, където се намира съответният храм. За да стане мирянин член на църковното настоятелство, той трябва да е над 30-годишен, да има кръщелно свидетелство и да е подал молба да бъде включен в списъка на кандидатите. Изборите се организират като светските – с бюлетини и урни, гласуването е тайно и членове стават само тези, които съберат 50% плюс един от гласовете на избирателите. Тъй като такова единодушие при избора рядко се случва, обикновено има балотаж след седмица. Едновременно с вота за църковното настоятелство се избира и 5-членна проверителна комисия, която след утвърждаването на новоизбраните настоятели има задачата да провери приходно-разходната част на съответната църква за времето, през което е служило старото църковно настоятелство.

Митрополит Серафим отложи изборите, но организира благотворителната инициатива „Културно наследство“, чиято цел е да бъдат събрани средства за консервацията и реставрацията на безценните стенописи на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“, част от които датират още от края на 16 в. Един от най-красивите и запазени български манастири съхранява безценни икони, сред които и тази на Св. Богородица Вратарница – копие на едноименната чудотворна икона от Иверския манастир на Света гора.

Епифаний

Инициативата всъщност е на избата, която е предложила нестандартен начин да насърчи дарителството, като е предоставила лимитирана серия каберне, която вече е складирана в Роженския манастир. Серията включва само триста индивидуално номерирани и запечатани с восък бутилки, половината от които са дарение на игумена на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“ архимандрит Епифаний, а останалите 150 бутилки ще бъдат подарени на хора, които се включат в кампанията и направят дарение за манастира. Ако броят на дарителите е над 150, за бутилките в навечерието на Коледа ще бъде разиграна томбола.


150 от тези бутилки остават за игумена Епифаний, останалите 150 ще се разиграят на томбола сред дарителите

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *