Митрополит Серафим отслужи литургия в Симитли в деня на светеца, закрилник на града

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. литургия в храм „Рождество Богородично” в Симитли, в деня, в който Светата православна църква чества паметта на Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител, светеца, закрилник на града.

Много жители на община Симитли, майки с деца, хора от Общинска администрация, председателят на Общински съвет – Симитли Владимир Христов, кметът на с. Ракитна Стефан Костов и народният представител Стефан Апостолов запалиха свещ за здраве.

Вярващите идваха още рано сутринта да се помолят в храма. Традиция стана в града точно на този празник литургията да бъде водена от владиката, който преди три години лично освети параклиса. Децата от детска градина „Радост“-център също бяха в храма.

На 26 ноември Православната църква почита паметта на свети Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според неговите жития Свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището Детепазител. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва благославящ жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *