Митьо Очите спи на пода в килия на ужасите в Турция

В килия с още 50 души лежи в турски затвор арестуваният несебърски бос Димитър Желязков-Митьо Очите, научи ПИК от свои източници в разследването. Той е задържан в затвора Малтепе – затвор №3 в Истанбул, вече трети месец.

Настанен е в килия с капацитет за 28 затворници, но в нея понастоящем общият брой задържани е над 50.

Желязков се жалвал, че условията са твърде тежки и някои от арестуваните дори спят на пода. Достъпът до медицинска помощ за болния, след стрелбата по него миналото лято, пък била като за всеки друг затворник и той не се ползвал с никакви привилегии.

Затова самият той е писал молба до българския консул в Истанбул, с искане по-бързо да бъде екстрадиран в България. Отговорът на турските власти е, че за него правилата се прилагат като за всеки друг затворник и няма да има каквито и да е привилегии. Източници от разследването разкриват, че екстрадицията му ще бъде разрешена от турския министър на правосъдието, по подобие на другия беглец от българското правосъдие – Цветан Василев. ПИК научи, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил уверения, че турският правосъден министър ще подпише екстрадицията по време на визитата му в Турция миналата седмица. Според турските закони екстрадицията минава през две фази – съдебна и административна. Първо е делото в съда. Когато то приключи с решение, че се допуска връщане на задържания, към изпълнение се минава след подпис на министъра на правосъдието. Но първо решението се съгласува с министерствата на вътрешните и на външните работи на Турция. Юристи припомниха, че подобна е процедурата и в Сърбия. Ако съдът в Белград реши да екстрадира банкера Цветан Василев, който се укрива там от лятото на 2014 г., решението трябва да бъде одобрено и от сръбския министър на правосъдието. За разлика от процедурата в двете ни съседки, у нас производството по екстрадиция е само пред съда и неговото решение се изпълнява, без да е одобрено от орган на изпълнителната власт, пише “Ретро”.

Желязков, който е обвинен като лидер на банда за рекет, изнудване и палежи, е в южната ни съседка от лятото на тази година. Той бе задържан в хотел в центъра на Истанбул, където се укриваше в стаята на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев. Неговата съдба също все още не е решена. В момента се очаква бургаската
прокуратура, представила подробна молба за правна помощ, да получи съдействие от турските власти. В молбата страната ни иска събиране на доказателства за резервации и пребиваване в хотела в Истанбул, в който бяха задържани Бенчев и Желязков, както за влизането им в Турция и ползваните коли. Молбата вече била изпратена от Министерството на правосъдието до прокуратурата в Истанбул и се изпълнявала от тамошната полиция. Турските власти обещали да я ускорят. От доказателствата, които прокуратурата ще получи по тази молба, зависи обвинението срещу Бенчев – за укривателство на Очите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *