Младата лекарка от Дупница д-р Хр. Нешева: Мечтата ми е професията ни да стане по-ценена от пациентите, по-малко подлагана на съмнения и с една идея по-благодарна

Наскоро Христина Нешева от град Дупница положи Хипократова клетва. Като млад лекар тя е категорична, че тепърва й предстои да усъвършенства уменията си в професията. Но ще остане в България, защото вярва, че тук има бъдеще за нея.

 – Още един млад български лекар на хоризонта. Какво е усещането вече официално да се обръщат към Вас с „д-р Нешева”? 

 – Усещането е смесено, определено все още не съм го осъзнала, но пък, чувайки това обръщение, сякаш знам, че вървя в правилната посока.

– Премина ли емоцията от дипломирането? Какво ще запомните от този миг в зала 1 на НДК?

 – Все още не. Често се връщам към този емоционален за мен и за близките ми момент, а именно церемонията в целия й академичен блясък. Беше тържествено, усмихнато, леко носталгично и едно дълго чакано събитие. Хипократовата клетва пред препълнената зала и моментът, в който целият випуск хвърли шапките си на сцената, ще останат може би най-ярките спомени за мен.

 – А какво няма да забравите от университета?

 – За толкова много време имам безброй незабравими случки, но определено дългите дни в дисекционната зала, първите срещи с пациентите и първото ”благодаря!” от устата на една възрастна мила пациентка ще са мигове, които ще останат близо до сърцето ми за цял живот. 

 – Кога Ви бе най-трудно през тези години? И кои бяха нещата, който Ви казваха: „Не, не се отказвай точно сега!”.

 – Дългите и трудни сесии, томовете учебници и безсънните нощи бяха най-трудните стъпала през тези 6 години. Но това, което ме крепеше, беше крайната цел, до която достигах с малките стъпки на преминати успешно безкрайни конспекти и възнаградени усилия.

 – Хвърляте се в дълбоките води на една, меко казано, пълна с предизвикателства здравна система у нас? За какво Ви предупредиха най-много да внимавате? 

 – Това е неоспорим факт, но всяка монета си има две страни. На фона на тези предизвикателства изпъкват ярките примери за отлични специалисти в лицата на едни от най-големите имена в медицината. Изпъкват призванията на български лекари, защитаващи ежедневно името на професията в страната ни и в чужбина.

 – Какви са плановете Ви оттук насетне? Ще останете ли в България? А защо?

 – Смятам да остана в България! Вярвам, че ако един човек е целеустремен, то неговите усилия ще се възнаградят. Страната ни има нужда от млади и достойни лекари.

 – Лекарят според Вас трябва да е…

 – Себераздаващ се. Също така упорит, трудолюбив, умеещ да изслушва и да дарява с усмивка и увереност всеки свой пациент.

 – А пациентът…

 – Той трябва да е доверяващ се, спокоен и допълващ усилията на специалиста.

 – Как си представяте един ваш работен ден като доктор Нешева?

 – Хубав въпрос! Определено виждам един дълъг ден, но пък изпъстрен с интригуващи случаи и интересни пациенти, динамичен, гарниран с доза кафе, и не на последно място – огрян от усмивките на излекувани хора.

 – Помечтайте в три думи за професията: Каква трябва да стане тя у нас?

 – По-ценена от пациентите. По-малко подлагана на съмнения и една идея по-благодарна.

Назаем от sofialive.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *