Млада специализантка на община Гоце Делчев с диплом по медицина от Русия влиза в МБАЛ „Ив. Скендеров“ в помощ на колегите си

Млада лекарка с диплома от Русия, специалност белодробни болести, и слабост към малките провинциални градчета, където 7-годишното й дете ще може да расте спокойно, започва работа в оголената от кадри МБАЛ „Ив. Скендеров“ в гр. Гоце Делчев.

Д-р Катя Кафеджиева вече е в Гоце Делчев и се готви да поеме следващия месец първото си дежурство в здравното заведение, което от началото на пандемията взе две свидни жертви – от коронавирус първо през септември почина шефът на отделението по анестезиология в болницата д-р Милан Първанов, а преди дни и колегата му д-р Костадин Камбов, който бе началник на детското отделение.

Любопитното е, че д-р Катя Кафеджиева е стипендиант на община Гоце Делчев, която плати специализацията й, при условие че остане да работи в МБАЛ „Ив. Скендеров“. Да избере пулмологията за своя специалност пък „виновница“ е местният пулмолог д-р Кочева.

Младата и симпатична лекарка е с руско-български произход – баща й е от Гоцеделчевския край, а майка й е рускиня. След като завършила медицина, семейството й решило да се върне в България и се сблъскало с безумната българска бюрокрация – в продължение на 3 години Министерството на здравеопазването й създавало проблеми заради руската диплома и двойното гражданство и тя не можела да започне работа. Пандемията и усетеният в страната ни рязък недостиг на лекари най-вероятно са помогнали за решаване на проблема й и сега д-р Кафеджиева има всички разрешителни да практикува медицина в България. Решението й да предпочете Гоце Делчев пред София пък лекарката обяснява простичко – ако всички решим да останем в столицата, ще оголим малките провинциални болници, а тук също живеят хора, обяснява тя.

Признава и че се страхува от вируса – заради близките си, но се надява да се опази здрава.

Припомняме, че гоцеделчевската болница бе една от първите в областта, достигнали капацитета си за болни от коронавирус – при разрешени 76 легла, от дни реалната бройка на настанените тук с доказания вирус е около 90 души.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *