Младите хора с корени от Смочево дадоха идея на кмета на общината Г. Кабзималски как може да се подобри животът в селото

Инициативни младежи с корени от Смочево дадоха идеи на кмета на община Рила Георги Кабзималски как да се подобри животът в селото, за да се върнат младите хора.

Изнесената приемна на кмета се проведе в събота в Клуба на пенсионера, присъстваха млади хора, на които родителите са родени в селото, а те живеят в Дупница, Благоевград и София. Новоизбраният председател на местното читалище Михаил Скрински, който живее със семейството си в Дупница, но всеки уикенд е в родното село на родителите си, изрази тяхното становище:

“Няколко ентусиасти, които живеем в други населени места, но сме свързани със Смочево, искаме с паричните отчисления от продажбата на имоти или отдаването им под наем да се ремонтира центърът на селото. Някога имаше шадраван, сега в него са засадени цветя. Желанието ни е шадраванът да заработи отново. Имаме желание в селото да има стадион, за целта много подходящо е мястото на някогашното кафене “Двата лева”, та като си идваме през уикенда, да има къде да спортуваме ние и децата ни. Ние искаме селото, макар и с малко жители, да има живот. Да стане по-добро място за живеене, което ще доведе и инвеститори в областта на туризма”, заяви М. Скрински, който е собственик на малък бизнес в Дупница.

Кметът Г. Кабзималски се съгласи да предложи на заседание на ОбС да се разгледа докладна, с която да се обособи терен за стадион, но поиска от присъстващите да помогнат със средства за изграждането му, с което те се съгласиха. Той помоли всички млади хора, които искат да има развитие на селото и да се получават по-големи субсидии, е да се регистрират адресно в селото.

“За всеки жител на населено място държавата отпуска по 75 лв. на година субсидия. В момента в селото с адресна регистрация са около 100-тина души. Реално през лятото броят нараства на 500. Ако се регистрирате в селото, то субсидията ще бъде за 500 души и повече пари ще влязат в него. Между другото има много сделки за продажба на имоти в с. Смочево, което означава, че то е атрактивно за инвестиции в областта на туризма”, заяви градоначалникът. Той обясни на присъстващите, че селото може да получава не само 30% от продажбата на имоти на негова територия, но и още 30% от отдадените под наем общински имоти в землището на Смочево.

Жителите на селото поставиха въпрос за честите аварии на водопровода, което ги оставя без вода за по няколко дни, и заявиха, че искат подмяна на водопровода. Кметът Г. Кабзималски отговори, че проблемът може да се реши от „Кюстендилска вода”, водил е много разговори, но резултат няма.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *