Младият ендокринолог с корени от Якоруда д-р Асьов удостоен с „Лекар на годината” в категория „Ти си нашето бъдеще”

Младият ендокринолог д-р Явор Асьов, който е с корени от Якоруда, стана „Лекар на годината” и спечели приза в категория „Ти си нашето бъдеще“. За приноса му в областта на медицината Българският лекарски съюз заслужено го удостои с наградата  за младите медицински надежди на България. 

Призът му е връчен на официална церемония в София в Деня на българския лекар. Д-р Явор Асьов е част от екипа на клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ “Александровска”. Той получава голямото признание в годината, в която придобива специалност по „Ендокринология и болести на обмяната”. Завършва медицинското си образование в МУ – София през 2012 г., а през 2016 г. защитава докторска дисертация (PhD) на тема, свързана със скрининга и превенцията на захарен диабет тип 2 и започва кариерата си като преподавател на студенти в Медицински университет – София. За младата си възраст и краткия професионален път той е награден с множество отличия, сред които “Най-добра научна разработка” от МУ – София и  “Най-добър учен в областта на диабетологията” от Българско дружество по ендокринология.

През 2018 г. д-р Асьов успешно полага изпит и придобива диплома от Европейското дружество по ендокринология. Към настоящия момент е единствен в страната с този сертификат.

Д-р Явор Асьов е закърмен с лекарската професия. И двамата му родители са лекари, но той тръгва по стъпките на майка си, която също е ендокринолог. Баща му – д-р Сашо Асьов, е от Якоруда и  е сред най-известните хирурзи в страната в областта на ортопедията и травматологията. Първоначално мечтата на д-р Асьов-младши е била да стане хирург, но още в началото на студентските си години разбира, че това не е за него и избира ендокринологията, донякъде повлиян от авторитета на майка си, но най-вече мотивиран от личната му битка с наднорменото тегло, която днес е пример за неговите пациенти.    

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *