Младият информатик И. Узунов, хванал самолета от Англия, за да дойде на интервю за учител, вече е част от колектива на ПГИ

Младият информатик Исмаил Узунов, който се прибра от Англия, за да стане учител в България, вече е част от колектива на Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград.

Както „Струма“ писа, след направено вътрешно преразпределение, две седмици преди началото на учебната година от ПГИ обявиха свободно място за учител по информатика и информационни технологии. Тогава директорът на учебното заведение Ася Бояджиева сподели, че за позицията са кандидатствали 8 човека, сред които доказани професионалисти, включително и двама бивши заместник- директори на училища. „Аз обаче направих уникален избор“, разкри А. Бояджиева. Сред кандидатите бил и Исмаил от село Бабяк, който завършил ЮЗУ и от две години работи в Англия. Неговите документи в училището подал баща му, а директорката му казала, че синът му трябва да дойде лично. Тогава Исмаил Узунов хванал самолета от Англия и в 5 часа сутринта кацнал на летището в София, за да дойде на интервю в ПГИ.

„Обясних на кандидата, че тук заплатите не са като в Англия, но той бе категоричен: „Искам да съм учител в България”, разказа Ася Бояджиева, впечатлена от мотивацията на новия учител, взел самолет да дойде на интервю, без изобщо да е сигурен дали ще го одобрят. Тя призна, че информатикът няма стаж като учител, но подчерта, че трябва да се дава шанс на младите хора.

Репортер на „Струма” се срещна с новоназначения учител пред учителската стая в ПГИ в едно от междучасията. Въпреки че бързаше за следващия си час, Исмаил Узунов отдели няколко минути. На въпрос как се чувства на новото си работно място, информатикът отговори: „Всяко начало е трудно, но винаги съм искал да стана учител и обичам работата с деца“.

Той разказа, че е завършил информатика в ЮЗУ с педагогическа правоспособност. „Бях на практика в Националната хуманитарна гимназия, там много се разбирах с учениците, още повече заобичах учителската професия. Сега преподавам на 8, 9 и 10 клас. На децата им е интересно, понеже не са ме виждали и съм ново лице”, призна педагогът, работил две години в Англия във фабрика за алкохол.

Учители от ПГИ коментираха, че Исмаил Узунов бил изключително старателен, учел се бързо и най-често търсил съвети от заместник-директора по учебната дейност Екатерина Бонева, която също е информатик: „Най-важното е, че има желание да е учител”, казаха педагози, подкрепящи новия си колега в първите му стъпки в педагогическата професия.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *