Млади дизайнери! Студенти от 3 университета и ученици показаха новаторство, стил и креативност на модно ревю-конкурс

20 колекции от авангардни, официални, ежедневни и спортни облекла показаха студенти дизайнери от 3 висши училища. На модно ревю-конкурс в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград, което бе част от Фестивала на изкуствата, се изявиха млади творци от университета домакин, НБУ /Нов български университет/ и НХА /Националната художествена академия/. Под бурните аплодисменти на многобройната публика бъдещите „диктатори на модата“ показаха в композициите си оригинални новаторски решения с подчертано чувство за стил и елегантност.

В ролята на манекени влязоха също студенти, които с професионална походка и маниер, достойни за световните подиуми, дефилираха на специално изградената 30-метрова сцена в УК-1.

Първи под светлините на прожекторите се изявиха талантливите студенти от специалност „Мода“ към Факултета по изкуствата на ЮЗУ. На подиума бяха представени колекциите „Debate“, „Престиж“, „The Bright Side“, „Доспехи“, „Color with Mouvement“, „Essence“, „San Vitale“, „Импресия от камъни и апликации“, „Graffashion”, „Рееволюшън“, „An Alterd“, „Полихроморфос“, „Черга“, „United Diversity“, „Peruvian“, „Cast them out“, „Пъзел“ и „Пролет на платно“.

В тазгодишното, единадесето издание на националното ревю бяха показани и колекции от бижута на Виолета Павлова и дизайнерски дрехи на Милена Нгуен, които са бивши възпитаници на специалност „Мода“ в Югозападния университет, развиващи се успешно със собствени модни марки.

Специалисти и естети останаха впечатлени от второкурсници и деца от Школата по мода и дизайн към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград с ръководител Мария Онтева, които представиха съвместна модна колекция, вдъхновена от Ковачевица.

Специални гости на събитието бяха и ученици от СОУ „Никола Карев“ в град Струмица, Македония, закрили ревюто с атрактивна ученическа модна колекция с актуалните за сезона цветя и орнаменти.

„Много сме затруднени да определим победителите, тъй като всички колекции носят атмосферата на модната естетика”, споделиха председателят на журито доц. д-р Мария Блажева и членовете проф. д-р Емилия Панайотова и доц. д-р Елена Тодорова от Нов български университет, д-р Милка Александрова от Националната художествена академия, проф. д-р Емил Куков и гл. ас. д-р Диана Захариева от Югозападния университет.

На първо място журито определи колекцията „Доспехи“ на Яна Костова от ЮЗУ „Неофит Рилски“, колекцията „Cast them out“ на Цветелина Ценкова от Националната художествена академия и колекцията „Полихроморфос“ на Цветелина Валентинова от Нов български университет.

На второ място бяха класирани колекцията „Debate“ на Виктория Цимева от Югозападния университет, колекцията „Аморфни структури“ на Мерал Маринова от Нов български университет и „Черга“ на Виктория Раданова от Националната художествена академия.

Журито определи и 4 трети награди – за Моника Станева от Югозападния университет с колекция „Престиж“, за Моника Димитрова от Нов български университет с колекция „Рееволюшън“, за Христина Тонева от Нов български университет с колекцията „An Alterd“ и за Вера Димитрова от Националната художествена академия с колекцията „Peruvian“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *